Japon basını: Türkiye neden masaya oturdu?

Sankei Shimbun gazetesi, Türkiye’nin de Japonya gibi deprem kuşağında olduğu belirtti ve Türkiye’nin Japonya ile masaya oturmasının nedenlerinden biri olarak, Japonya’daki nükleer santralların depreme dayanıklı olması gösterildi.

Japon basını: Türkiye neden masaya oturdu?

Sankei Shimbun gazetesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Japonya’ya yaptığı ziyareti “Japonya nükleer santral ihalesinde ticari rekabeti yakaladı” şeklinde yorumladı.

Habere göre, Japonya’nın, nükleer santral yapımı müzakerelerine başlanması ve ihale kapanış koşullarının birbirine yaklaştırılması konusunda bu hafta içinde Türkiye ile mutabakat zaptı imzalayacağı açıklandı. Türkiye’nin, Güney Kore ile sürdürdüğü nükleer santral müzakerelerinin kasım ayında durdurulmasıyla Japonya’nın ihaleyi kazanma ihtimalinin güçlendiği kaydedilen yorumda, geçen yıldan bu yada güney Kore ve Rusya’ya karşı nükleer santral ihalelerini kaybeden Japonya’nın geçen ekim ayı sonunda Vietnam’da nükleer santral projesi üstlenmeyi başardığı vurgulandı.

Haberde ayrıca, müzakerelerin durma nedeni olarak, Türkiye’nin 1 trilyon 700 milyar yenlik krediyi düşük faizle temin etmeyi istediği aynı zamanda bir yetkilinin ifadelerine dayandırılarak, “Nükleer santralı devlet öncülüğünde ihraç etmeye çalışan Güney Kore’nin bu ölçekte bir krediyi düşük faizle temin edecek gücünün olmaması” gösterildi. Türkiye’nin de Japonya gibi deprem kuşağında olduğu belirtilen haberde, Türkiye’nin Japonya ile masaya oturmasının nedenlerinden biri olarak da Japonya’daki nükleer santralların depreme dayanıklı olduğu, bu nedenle müzakerelere başlandığı yorumu yapıldı.

Sayfa Yükleniyor...