Japon ekonomisindeki sarsıntı ne olacak?

Japonya yaralarını ne kadar sürede sarabilecek? Japon yetkililere göre altyapının deprem öncesindeki duruma dönmesi aylar alacak.

Japon ekonomisindeki sarsıntı ne olacak?

Japonya Merkez Bankası, durgunluk yaşayan Japon ekonomisinin, önümüzdeki aylarda yeniden ivme kazanacağı tahminlerinde bulunmakla birlikte, kara ve demir yollarındaki tahribatın, limanlarla, enerji santrallerinde tahribatın, Japonya'nın ekonomik yaşamını etkilemesi kaçınılmaz görülüyor.


Geçen haftaki depremin ve birlikte gelen tsunaminin ülke altyapısındaki etkileri, milyonlarca evin elektriksiz kalmasıyla, hemen anlaşılmaya başlandı.

Tojkyo'daki Fujitsu Araştırma Enstitüsü'nden Nezu Risabur, "Japon altyapısının deprem öncesindeki duruma dönmesi aylar alacak. Şu anda öncelik, insanların kurtarılmasına, cesetlerin toplanmasına veriliyor. Ardından enkaz kaldırma çalışmaları başlayacak, sonra da onarım faaliyetlerine geçilecek" dedi.

Depremin yol açtığı tahribatın büyüklüğü yüzünden onarım çalışmaları da çok kapsamlı olacak.

ENERJİ DARLIĞI
Halen Tokyo Electric şirketi, çekilen enerji darlığı yüzünden çok az elektrik dağıtabiliyor. 2 milyon evde elektrik yok ve başkentin bazı kesimlerindeki evlerin de dahil olduğu milyonlarca evde, elektrik kesintileri yaşanıyor.

Elektrik darlığı yüzünden tren seferleri de azaltıldı.

Economist Intelligence Unit'den Kilbinder Dosanj, "Japonların nükleer santrallerinden üçü, bir daha kullanılmaz hale geldi. Japonya'da elektriğin yüzde 30'u, nükleer enerji yoluyla üretiliyor. Bunun da yüzde 10'u, artık kullanılmaz hale gelen nükleer enerji santrallerinde üretilmekte. Dolayısıyla enerji arzının yüzde 3'ü, bir daha geri gelmeyecek." dedi.

Gerekli güvenlik kontrollerinin yapılabilmesi için petrol ve doğalgaz işletmeleri de faaliyete kapatıldı.

Yaşanan dağıtım sorunları yüzünden, deprem ve tsunaminin etkileri ilk etkilenen bölgeden çok daha genişlere kadar yayılıyor.

Japonya hükümeti Nisan sonuna kadar enerji sıkıntısı çekileceğini açıkladı.

Bununla birlikte, depremin yol açtığı tahribatın, ülkenin genelini etkilemediği; yollarda meydana gelen tahribatın coğrafi anlamda, Japonya'nın yüzde 4'üne karşılık geldiği belirtiliyor.

Denizcilik bakımındansa, en az 6 limanda önemli tahribat meydana geldi. Tamamen tahrip olan Kuzeydoğudaki en büyük liman Sendai, aylarca hizmet veremeyecek.

uzmanları, deprem ve tsunaminin ülke altyapısı üzerindeki etkilerinin, gelecek 3-6 ay süresince ekonomik üretiminde hissedileceğini kaydediyorlar

Sayfa Yükleniyor...