Japonya krizi yeni iktidarla aşmaya çalışacak

Japonya’da iktidara geçen Demokratik Parti'nin önünde ekonomik sorunlar bulunuyor. Ülkede işsizlik rekor düzeyde. Ayrıca canlandırma programının kamu borcunu artıracağı belirtiliyor.

Japonya krizi yeni iktidarla aşmaya çalışacak

Japonya'nın yeni lideri Yukio Hatoyama, şimdiye kadar muhalefette olan partisinin büyük bir oy çoğunluğuyla iktidarı kazanmasından sonra, rekor düzeydeki işsizlik ve toplumun yaşlanması gibi sorunlarla yüzleşecek hükümetini kurmak için temaslara başladı.

Dün yapılan tarihi seçimde Japonya Demokratik Partisi'nin (DPJ) kazandığı zafer, parlamentodaki oy çıkmazını sona erdirecek ve bunun yanı sıra harcamaları tüketici üzerinde yoğunlaştırma, bütçede israfı kısma ve bürokratların gücünü azaltma sözü veren bir hükümeti başa getirecek.

Seçimi kaybeden Liberal Demokratik Parti (LDP) ise geçen yarım yüzyılın hemen hemen hepsini iktidarda geçirmişti. Parti dün,1955'teki kuruluşundan beri en kötü performansı sergiledi.

Hatoyama iktidarın el değiştirmesi için özel bir ekip kuracak ancak iki hafta içinde yapılması beklenen parlamento özel oturumunda başbakan ilan edilmeden önce kabinesini açıklamayacak.

Hatoyama dün düzenlediği basın toplantısında, "Uzun sürdü ama sonundan yarışın başlangıç noktasına gelebildik. Hedefimiz asla burası değildir. Sonunda politikaya hareket getirebileceğiz. Halkın beklentilerini gerçekleştirecek yeni bir tür politika yaratabileceğiz" dedi.

Yatırımcılar, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yaşadığı en kötü resesyonuyla mücadelesi sırasında para politikalarını olumsuz etkileyen oy çıkmazının sona ermesini olumlu karşıladı. Demokratik Parti ve müttefikleri 2007'deki seçimlerde parlamentonun üst kanadında çoğunluğu ele geçirmişti ve kanunların onayını geciktirebiliyordu.

DP'nin oy çoğunluğuyla başa gelmesine rağmen pek çok seçmen ve analist, zaferin 10 yıllık muhalefet partisine olan geniş destekten değil LDP'ye karşı hoşnutsuzluktan kaynaklandığını ifade etti.

İktidarda hiç denenmemiş olan Demokratlar bir yıldan kısa bir süre içinde üst meclis seçimlerine girecekler. Bu nedenle hızlı hareket ederek rekor seviyedeki işsizlik ve hızla yaşlanan nüfustan kaygı duyan seçmenlerin desteğini kaybetmemeleri gerekiyor.

Japonya, bütün zengin ülkelerden daha hızlı yaşlanıyor. Japonya nüfusunun dörtte birinden fazlası 2015 yılına kadar 65 yaşın üstünde olacak.

Analistler, Demokrat Partin'in harcama planlarının resesyondan yeni çıkmaya başlayan ekonomiyi kısa vadede canlandıracağını düşünmekle birlikte, bu programın halen gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 170'ini bulan kamu borcunu artıracağından kaygılılar.

Sayfa Yükleniyor...