Japonya’da 34 yılın en büyük daralması

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Japonya, dördüncü çeyrekte yüzde 3.3 daralırken, yıllık bazda yüzde 12.7 oranında küçüldü.

Japonya ekonomisi, ihracatta meydana gelen benzeri görülmemiş daralmanın da katkısıyla 2008’in son çeyreğinde 1974’teki birinci petrol krizinden beri en büyük küçülmeyi yaşarken, ekonomistler yakın süre içerisinde iyileşme belirtisi görmediklerini belirttiler.

Japonya’da gayri safi yurtiçi hasıla, dördüncü çeyrekte yüzde 3.3 daralırken, yıllık bazda yüzde 12.7 oranında küçüldü.

Global krizin merkezinde bulunan ABD’de GSYH aynı çeyrekte, bunun üçte biri seviyesinde daralmıştı.

ABD’deki kredi krizine doğrudan maruz kalmamasına rağmen Japonya ekonomisinin ihracata bağımlılığı ve iç talebin düşük seyretmeye devam etmesi, daralmanın diğer büyük ekonomilerden daha yüksek seviyede gerçekleşmesine neden oldu.

Japonya’nın ihracatçı şirketleri üretim kesintisine ve işten çıkarmalara giderken, çoğu perakendeci satışlarda keskin düşüşler olduğunu belirtiyor. Ekonomistler ise Japonya ekonomisi için kısa vadede hızlı bir toparlanma şansı görülmediğini belirtiyorlar.

Reuters anketine katılan altı ekonomistten dördü, Ocak-Mart ayları arasında da ekonominin yüzde 10 oranında daralmasını bekliyor.

Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, “Yayımlanan veri Japonya ekonomisinin vahim durumda olduğunu ve ihracat sektöründeki zayıflığı göstermiştir ... Ocak-Mart verisinin de yıllık bazda yine iki haneli rakamlarda veya buna yakın oranda küçülme göstermesini bekliyoruz” dedi.

Sayfa Yükleniyor...