Japonya'da ihracat yüzde 45 düştü

Japonya'da açıklanan son rakamlar ülkenin ihracatının Ocak ayında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45 azalmış olduğunu ortaya koydu.

Japonya'da ihracat yüzde 45 düştü

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ülke ayrıca şimdiye kadarki en büyük ticaret açığını verdi.

952.6 milyar yen (9,9 milyar dolar) tutarındaki açık, 1980 yılında ticaret açığı hesaplamasına başlanmasından bu yana kaydedilen en yüksek rakam.

İhracattaki yüzde 45.7'lik düşüş, Japonya'nın başlıca ihracat malları olan otomobil, ve elektronik eşya gibi mallara talebin tüm dünyada, kriz koşulları nedeniyle azalmış olmasının sonucu. Örneğin otomotiv sektöründe talep, 2008'e göre yüzde 69 düştü.

İhracatta ülke bazında en sert düşüş Japonya'nın en büyük ticaret ortağı olan ABD'de kaydedildi. ABD'ye satışlar yüzde 53, Avrupa Birliği'ne sevkiyatlar yüzde 47 azaldı. Ekonomisi büyümeye devam eden Çin'e satışlar da, yüzde 45 geriledi.

Bu rakamların duyurulması öncesinde Japonya Başbakanı Taro Aso, Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmüş, iki lider ekonomide korumacı eğilimlere direnecekleri mesajını vermişlerdi.

Japon hükümeti, geçen hafta ülkenin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi krizini yaşadığını, 2008'in son çeyreğinde yüzde 3.3 küçülme olduğunu kaydetmişti.

Tokyo yönetimi ekonomiyi canlandırmak için bir teşvik paketi hazırlıyor. Pakette tüketimi canlandırmak için her vergi mükellefine 130 dolar tutarında nakit iade edilmesi de öngörülüyor.

Bu hafta son 25 yılın en düşük düzeylerini gören Tokyo borsası ise Merkez Bankası'nın hise satın alabileceği açıklaması ardından biraz toparlandı.

Sayfa Yükleniyor...