Japonya'da maliyet 250 milyar doları bulabilir

Japonya'daki felaketin ekonomik maliyetine dair yeni tahminler gelmeye devam ediyor. Mitsubishi UFJ Menkul Değerler, zararın 250 milyar dolara kadar ulaşabileceğini açıkladı.

Japonya'da maliyet 250 milyar doları bulabilir

Japonya'da deprem ve tsunaminin yol açtığı ekonomik zararın boyutlarıyla ilgili tahminler yapılmaya devam ediyor.

Çoğu ekonomist, felaketin ekonomide ilk etapta yaratacağı zararın 125 milyar dolarla 200 milyar dolar arasında olacağını düşünüyor. Bu ekonomistlere göre, Japon ekonomisi ikinci çeyrekte daralacak ancak yılın ikinci yarısında hızlı bir şekilde toparlanacak.

Bugüne kadar felaketin maliyetiyle ilgili daha kötümser tahminler de yapıldı. Mitsubishi UFJ Menkul Değerler, zararın 250 milyar dolara kadar ulaşabileceğini açıkladı. Kuruluşa göre, bu tahmin, vergi gelirlerindeki azalma, etkilenen bölgelerdeki endüstrilere verilen teşvikler ve elektrik kesintisi nedeniyle üretimde yaşanan kaybı da dikkate alıyor.

Chatham House, felaket bölgesinin limandan konuta, fabrikadan nükleer santrale baştan aşağı yeniden inşasının maliyetinin 1 trilyon dolara çıkabileceğini belirtti.

Bu arada, depremin Japon ekonomisine dolaylı zararlarının olabileceği de kaydediliyor. Örneğin yenin değer kazanması, ihracata dayalı Japon ekonomisi için ciddi bir risk oluşturuyor. Ayrıca değerli yen, ihracatçı şirketlerin Japonya'daki üretimini pahalı hale getiriyor. Kobe depreminden sonra, Japon şirketlerin fonları kendi ülkelerine çekmesiyle, yen dolar karşısında tarihin en yüksek düzeyine çıkmıştı.

Sayfa Yükleniyor...