Japonya'da rekor daralma

Japonya ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4 ile rekor daralma gösterdi.

Japonya'da rekor daralma

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'da gayrİ safi yurtiçi hasıla (GSYH), ilk çeyrekte yüzde 4 ile son 50 yılın en sert daralmasını gösterdi. İç talep ve yatırımda görülen sert düşüşler ise, yılın devamında ihracat kaynaklı toparlanma beklentilerini tehdit etti.

Japonya'daki daralma, global ticaretin 2009'un ilk çeyreğinde taban yapmış olabileceği yönündeki görüşün artan sayıdaki kanıtlarından biri olarak görülüyor. Net ihracat rakamlarınındaki düşüşün büyümeyi önceki çeyreğe göre daha az aşağı çektiği dönemde şirketler de stok azaltmaya devam etti.

Global ekonomide finansal krizin tetiklediği daralmanın sonuna gelindiği yönündeki beklentileri destekleyen veri, Japonya ekonomisinin görünümü hakkında oldukça olumsuz işaretler barındırıyor. Japonya ekonomisi, ABD'nin iki katı hızında daralıyor.

GSYH'deki daralma, medyanı yüzde 4.2 olan Reuters anketinin az altında gerçekleşirken, özel tüketim ve sermaye harcamaları kalemleri analistlerin beklentilerinin üstünde daraldı.

Özel tüketim dördüncü çeyrekteki yüzde 0.8'lik daralmanın ardından bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 1.1 daraldı. Sermaye harcamalarındaki daralma ise önceki çeyrekteki yüzde 6.7 seviyesinden yüzde 10.4'e yükseldi. Net ihracatın GSYH'ye katkısı eksi 1.4 puan oldu.

Japonya'da GSYH, önceki çeyrekte yüzde 3.8 daralmıştı. ABD ekonomisi ise ilk çeyrekte yüzde 1.6, euro bölgesi ise yüzde 2.5 oranında daralmıştı.

Sayfa Yükleniyor...