JCR: Türkiye IMF ile güveni yeniden sağlamalı

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin IMF ile ilişkisini yenileyerek uluslararası güveni yeniden sağlaması gerektiğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Türkiye ekonomisinin kötüye gittiği bu dönemde hükümetin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkilerin yeniden ele alınması yoluyla, uluslararası yatırımcılar arasında güven sağlama yoluna gitmesi gerektiğini belirtti.

JCR Eurasia tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, "Erdoğan hükümetinin IMF ile yenilenen bir ilişki ve Avrupa Birliği'ne (AB) katılıma yönelik reformlar yoluyla, uluslararası güveni yeniden inşa etmesi lazım" denildi.

Raporda, Türkiye'deki reel ekonominin uluslararası mali krizin etkisiyle 2008'de sert ve hızlı bir şekilde daralmaya başladığı, 2009'da da 2001'den beri ilk defa dikkate değer bir negatif büyüme gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Raporda, şu ifadelere de yer verildi: "Türkiye ve IMF arasındaki müzakerelerde yeni bir yol arayışı var, fakat Türkiye'nin mali politikası dahil belli konularda anlaşmazlık yüzünden henüz

mutabakat yok. Ülkenin, ekonomide orta ve uzun vadede devam ettirilebilir bir büyüme kaydedebilmesi için dış ticaret dengesinin kırılganlığıyla mücadele etmesi gerekiyor. JCR, IMF'yle yapılacak olası bir stand-by anlaşmansının Türkiye ekonomisinin kötüye gittiği şu dönemde, uluslararası yatırımcılar arasında güven sağlayacağı görüşünde."

IMF ile stand-by anlaşması, IMF'nin yedinci gözlem raporunu onaylayıp önceden belirlenmiş kredi dilimini serbest bırakmasıyla Mayıs 2008'de tamamlanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...