JCR'den enflasyon uyarısı

JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, çekirdek enflasyonda gerileme meydan gelmeden manşet enflasyondaki düşüşün kalıcı olamayacağını söyledi.

JCR'den enflasyon uyarısı

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'den enflasyon uyarısı geldi.

JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, çekirdek enflasyonda gerileme meydan gelmeden manşet enflasyondaki düşüşün kalıcı olamayacağını söyledi.

Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, "Özel kapsamlı temel mal gruplarının yüksek fiyat seviyesinde Nisan ayında gerileme oluşmaması enflasyondaki düşüşün geçici olduğuna işaret etmektedir. Nisan ayında manşet enflasyonundaki gerileme, fiyatları politik süreçlerle yönetilen yönlendirilen mal grupları ile fiyatları mevsimlik dalgalanmalardan etkilenen mal gruplarının fiyatlarından kaynaklanmıştır. Özel kapsamlı temel mal gruplarında yüksek fiyat seviyesi esasen devam etmektedir"  ifadelerini kullandı.

TL İSTİKRAR KAZANMADAN ENFLASYONDAKİ BASKI SÜRER

Orhan Ökmen, sözlerine şöyle devam etti:

"Türk Lirasının değeri istikrar kazanmadan çekirdek enflasyonun üzerindeki yukarı yönlü yapısal baskı ortadan kalkmayacaktır. Döviz kurlarındaki aşağı yönlü mevcut seviyenin istikrar kazanacak olması ve enerji fiyatlarındaki sakinliğin devam etmesi halinde temel ya da çekirdek enflasyon gerileyebilecektir."

JCR, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para ve yerel para notlarını "BBB-", not görünümünü ise "durağan" olarak derecelendiriyor.

Ökmen açıklamasında enflasyondaki düşüşün kalıcı hale geldiği iyice belirginleşmeden gevşek para politikalarına yönelme bahanesi ve riskinin ortaya çıktığını da belirtti.

Merkez Bankası yıllık enflasyonun yönünü aşağı çevirmesi sonrası son iki ayda faiz koridorunun üst bandında toplam 75 baz puanlık indirim gerçekleştirirken, bu indirimlerin devam edebileceğini sinyali vermişti.

Enflasyonun uzun süredir yüksek seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle dün açıklanan verilere göre yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 7.46'dan yüzde 6.57'ye düşerek 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ancak manşet enflasyondaki düşüşe karşın çekirdek enflasyonda benzer bir trend oluşmaması enflasyondaki düşüşün kalıcılığına ilişkin önemli soru işaretleri olarak yorumlanıyor ve veriler çekirdek enflasyondaki katılığın devam ettiğini gösteriyor.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Mart ayındaki yıllık yüzde 9.32'den Nisan'da olarak yüzde 9.21'e gerilerken, "I" yüzde 9.51'den yüzde 9.41'e geriledi.

Düşüşler son üç aydır olduğu gibi manşet enflasyona göre oldukça sınırlı kaldı.

Temel girdi maliyetlerinde düşüş olmazken üretici fiyatlarındaki artışın TÜFE'nin gerisinde kalmasının nedeninin, marjinal üretici kârlarının vaktinden önce sıfıra yaklaştırılmış olmasından kaynaklandığını söyleyen Ökmen, "Marjinal üretici karlarının vaktinden önce sıfıra yaklaşmış olması ise arzın devamlılığı ve piyasa likiditesi üzerinde en önemli risk olup, iflas erteleme furyasının daha da artarak devam edeceğinin göstergesidir" dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...