Kaldırımdan dünya devine bir Türk

Türk şirketi Polimeks, 1995’de 30 bin dolarlık küçük bir kaldırım inşaatıyla girdiği Türkmenistan’da 2017 Asya Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak dev tesisin 2 milyar dolarlık ilk etabının inşaatına başladı.

Kaldırımdan dünya devine bir Türk

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılacak Orta Asya'nın en büyük ''Olimpiyat Kompleksi''nin temeli görkemli bir törenle atıldı.

150 hektar alanda inşa edilecek olimpiyat kompleksi 2017 Asya olimpiyatlarına ev sahipliği yapaca. 3 etapta inşa edilmesi planlanan ve toplam yatırım bedeli 5 milyar doları bulacak olan kompleksin, yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki ilk etabını Türk şirketi Polimeks inşa edecek.

Polimeks, çeşitli spor dalları için modern tesisler, oteller, sporcular için konutlar ve restoran, ticaret merkezi dinlenme tesisler gibi sosyal amaçlı tesisler kuracak.

Ayrıca, 10 bin kişilik kapalı buz pateni salonu dahil olimpiyatlara hazırlanan sporcular için 350 kişilik okul ve yurt, su sporları için 5 bin kişilik havuz, 3 bin kişilik tenis kortu, 5 bin kişilik kapalı bisiklet pisti ve diğer spor dalları için kompleks tesisler inşa edilecek. Olimpiyat köyü projesi çerçevesinde, mevcut 33 bin kapasiteli Olimpiyat stadyumu da onarılarak, kapasitesinin 60 bine çıkartılması öngörülüyor.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, temel atma töreninde ''Yeni inşa edilecek kompleksin sadece Türkmenistan'ın değil, tüm Orta Asya'nın gururu olacak'' dedi.

Kaldırımdan dünya devine bir Türk - 1

Polimeks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca ise kompleksin 1 milyar 970 milyon dolar tutarındaki ilk etabının kendileri tarafından yapılacağını söyledi.

Kompleksin tüm dünyada örnek gösterilebilecek spor tesisleri arasında yer alacağını belirten Tabanca, şu bilgileri verdi:

''Türkmenistan'da Türkiye için büyük potansiyel var. Şu ana kadar 99 adet kontrat imzaladık, bunların 78 tanesini tamamladık. Halihazırda 21 projenin inşaatını sürdürüyoruz. Olimpiyat Kompleksiyle birlikte bu ülkede toplam 5 milyar dolar tutarında projeyi tamamlamış olacağız.

Aşkabat'ta yaklaşık 20 yıldır kamu kurumları, anıtlar, müzeler, hastaneler gibi kentleşme adına önemli mimari özelliklere sahip birçok yapıya imza attık. Yaptığımız işler iki ülkenin ortak kültürü, din ve dil birliğimiz arasında çok ciddi bir güven ilişkisi geliştirdi. Burada 20 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkmenistan'ın en büyük ciroya sahip şirketiyiz. Türkmenistan sadece bizim için değil pek çok Türk şirketi için aynı öneme sahip olmuştur.

Kompleksin ilk etabı 2014, tamamı ise 2016 yılında bitirilecek. Tesisi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği şehir merkezinde ve şehrin mimarisine uygun olarak tasarlanmış olması. Aşkabat  Olimpiyat Kompleksi Asya'nın en büyük spor kompleksi olacak. Türkmenistan Cumhurbaşkanı da bu projeyi çok önemsiyor. Bu proje iki ülkenin dünya kamuoyunda tanıtımı açısından çok önemli. Proje hem Türkmenistan hemde bizim için sıçrama noktası olacak."

Kaldırımdan dünya devine bir Türk - 2


Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, temel atma töreni sonrası önce bisiklete ardından ata bindi. Temel atma töreni sırasında Türkmenistanlı sanatçılar konser verirken, sporcularda gösteri sundu. Tören, havai fişek gösterisinin ardından ona erdi.

Kaldırımdan dünya devine bir Türk - 3

KALDIRIM İNŞAATIYLA BAŞLAMIŞTI
Türkmenistan’da 1995 yılında 30 bin dolarlık küçük bir kaldırım inşaatıyla işe başlayan müteahhit Erol Tabanca, Eskişehirli bir mimar. Erol Tabanca, bir inşaat firmasında yönetici olarak gittiği Türkmenistan’da dünyanın en büyük 102. müteahhiti haline geldi. Türk müteahhit, aralarında Türkmenistan’ın en önemli simgelerinin de bulunduğu 78 projeye imza attı.

1957 doğumlu Tabanca, Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. 1995’de üç yakın arkadaş olan Erol Tabanca, Cem Siyahi ve Abdullah Gözener Polimeks’i kurdu. Polimeks ilk olarak bir kaldırım inşaatı, ardından da bir park projesini tamamladı. Parkın açılışında eski Türkmenbaşı Saparmurad Niyazov’la tanışan Tabanca o günden sonra da aldığı işlerle Türkmenistan’ın en büyük müteahhitlerinden birisi haline geldi.

Polimeks’in yaptığı Bağımsızlık Anıtı ve Tarafsızlık Anıtı, Türkmen parası 10 bin Manat banknotlarının üzerinde yer alıyor. Şirketin Türkmenistan’da 2008 yılında inşa ettiği havuz ve fıskiye kompleksi ise Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

EN BÜYÜK 45. TÜRK ŞİRKETİ
Polimeks, 20 bine yakın çalışanı ve yaklaşık 5 milyar dolarlık iş hacmiyle dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer alıyor.

Uluslararası inşaat sektörü dergisi Enginnering News Record (ENR) tarafından hazırlanan ‘En büyük 225 Uluslararası Müteahhit’ sıralamasında 2010 yılında 102’nci sıraya yer alan Polimeks İnşaat, bu yılki ‘Fortune Türkiye 500’ sıralamasında ise Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında 45’inci oldu.

730 MİLYON DOLAR CİRO
Polimeks, inşaat ve taahhüt sektöründe ise Türkiye’nin en büyük 4’üncü şirketi.

Polimeks’in devam eden 21 projesin yüzde 95’i Türkmenistan’da, yüzde 5’i ise Türkiye, Kazakistan ve Rusya’da yer alıyor. Türkiye’de bugüne kadar Kemer Country Residence, Kemerburgaz Orman evleri ile Kempinski Residence Astoria’nın inşasını işlerini üstlenen Polimeks, Rusya Sanayiciler ve İşverenler Birliği tarafından düzenlenen “Rusya’nın en iyi şirketleri” yarışmasında Ritz Carlton Oteli inşaatıyla “Büyük Katerina” ödülüne layık görüldü.

2009 yılı cirosu 730 milyon dolar olar Polimeks’in devam eden projelerinin toplam tutarı ise 4.9 milyar dolara yakın.

Sayfa Yükleniyor...