'Kalkınma Kürt sorununun yüzde 85'ini çözer'

Doğu illerinde birçok yatırımı olan Limak'ın patronu Nihat Özdemir, "Ekonomik kalkınmayla Kürt sorununun yüzde 85'inin çözüleceğini düşünüyorum. Güvenlik sorun değil bahane" dedi.

Tunceli, Siirt, Elazığ gibi illerdeki el değmemiş coğrafyalarda barajları; Bitlis, Urfa, Mardin, Siirt, Gaziantep ve Diyarbakır'da çimento yatırımları bulunan Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bölgeye ilişkin görüşlerini Akşam'da anlattı.

Özdemir şunları söyledi: "Bölgede asgari ücretin İstanbul'la aynı olması doğru değil. Geçim endeksi olarak düşünülürse, niye böyle dediğim anlaşılır. Burada 350-400 TL'ye iş isteyen insanlar var. Dikkatli incelenirse, burada çok kişinin kaçak çalıştırıldığı görülür. Bunu önlemek için bölge koşullarına uygun olarak asgari ücretin düşürülmesi iyi olur. Enerji maliyetleri ve nakliye giderleri de düşürülmeli. Sanayiciye nakliye desteği düşünülmeli."

Güvenlik konusuna değinen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bölgenin insanıyım ama sadece liseyi okudum. Üniversite ve sonraki hayatım hep Batı'da geçti. Hep Batı'da iş yaptım ve Batı'da para kazandım. Orada kazandıklarımızı buraya kanalize ettik. Burada yatırım yaptıktan sonra, şahsen hiçbir güvenlik sorunu yaşamadım. Hiçbir olumsuzluk görmedik. Tabii, buranın yerel insanlarıyla, muhtarı, yöneticisiyle çok iyi ilişkiler kurduk. Herkes bizim iş-aş kapısı olduğumuzu gördüğü için hiçbir sorun çekmedik.

Bir tek bahane vardır, maliyetlerin pahalılığı. Başka hiçbir bahane kabul etmiyorum. Doğu'daki hangi kent merkezinde hangi işadamına zarar verilmiş? Öyle bir şey yok ki bölgede! Tek bir sorun var: Maliyetlerin Batı Anadolu'daki maliyetlerle aynı, hatta daha fazla olması. Burayı İstanbul ve Ankara ile bir tutamazsınız, burada maliyetler daha pahalı."

TOPRAK ÇOK KIYMETLİ OLACAK
"Bölgeyi 20 yıl sonra nerede görüyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Özdemir "Dünyada gıdaya doğru bir gidiş var. Nüfus hızla artıyor. Gıda fiyatlarının dünyada çok artacağına inanıyorum önümüzdeki süreçte. Dünyada ekilebilecek araziler belli. Türkiye'nin tarımda elde ettiği verimin yüzde 25 civarında olduğunu düşünüyorum. Bunun için Türkiye GAP, DAP gibi projeleri bitirirse bu bölgelerde tarımda elde edilen verim artacak. Bu sulamalarla, modern tarım teknolojileriyle buradaki ürünlerin 3-4 katına çıkması gerekiyor. Bu nedenle, burada tarıma dayalı çok önemli sanayinin kurulacağına, buralardan elde edilen ürünlerin Türkiye'ye yeteceği gibi dışarıya da ihraç edileceğini düşünüyorum. Böyle olmaya başladığını da yavaş yavaş görüyoruz. O nedenle bu bölge önümüzdeki 10- 20 yıllarda çok daha iyi olacak.

Evet, çok kıymetli olacak. Bir de buradaki topraklar Batı Anadolu'daki gibi yorulmamış. Burada daha çok kullanılmayan toprak var. Devletin mayınlı arazilerin temizlenip tarıma açılması projesi de müthiş. Orada organik tarımı geliştirebilirsek, Türkiye'ye çok büyük getiriler sağlayacak. Biliyorsunuz İsrail üretip yurtdışına satıyor. Buralar da öyle olabilir ve olacak da. Ben çok ümitliyim buranın geleceğinden. Hayvancılık hiç yok. Daha ben doğru dürüst hayvancılık yapan bir grup görmedim. Ama gelecekler, başka çareleri yok. Sadece Türkiye değil, dünyanın gidişatı da bunu isteyecek."

"Ekonomik kalkınmayla Kürt sorununun yüzde 85'inin çözüleceğini düşünüyorum" diyen Özdemir şöşle konuştu: "İnsanlar evlerine aş götürebilir, çocuklarına iyi bir gelecek görebilirlerse, iklim değişir. Sorunların büyük kısmı hallolur diye görüyorum. O nedenle herkesin bu sorumluluğu paylaşmasını önemsiyorum."

3 MİLYARLIK YATIRIM 12 BİN KİŞİYE İŞ
Limak'ın Doğu ve Güneydoğu illerinde toplam 1.5 milyar dolarlık çimento yatırımı bulunuyor. Firmanın beraber yaptığı hidroelektrik santralların değeri de eklenince, bölgedeki yatırım bütçesi 3 milyar dolara çıkıyor. Tunceli Uzunçayır, Elazığ Seyrantepe ve Siirt Alkumru barajlarının üretime geçtiğini belirten Özdemir, Elazığ'daki Tatar ve Pembelik ile Siirt'teki Kirazlık barajlarının en kısa zamanda tamamlanıp hizmete gireceğini anlattı. Limak'ın bölgedeki yatırımları ile bölgeden iş verdiği insan sayısı 12 bin.

Sayfa Yükleniyor...