Kapasite kullanımı yüzde 73.2'ye çıktı

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.9 puan, bir önceki aya göre ise 0.2 puan artarak yüzde 73.2 seviyesinde gerçekleşti.

Kapasite kullanımı yüzde 73.2'ye çıktı

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Mart ayında imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.946 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''imalat sanayinde kapasite kullanım oranı'' sonuçları açıklandı.

Buna göre, geçen yıl Mart ayında yüzde 67.3 olan kapasite kullanım oranı, 2011 yılı Mart ayında yüzde 73.2 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı, Şubat ayında da yüzde 73 düzeyindeydi.

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, verilerle ilgili yaptığı açıklamada, sanayi üretiminin küresel krizin ardından girdiği yükseliş dönemine devam ettiğini, 2010 yılında GSYH'daki imalat sektörü büyümesinin yüzde 15'ler seviyesinde çıkmasını beklediklerini söyledi.

Bu yılın ilk üç ayında görülen kapasite kullanım oranı artışlarının 2010 kadar olmasa da, 2011'de sanayi kesimindeki güçlü büyüme ile bu sektörlerde sağlanan istihdam genişlemesinin devam edeceği sinyalini verdiğini kaydeden Ergün şöyle devam etti:

"Reel kesim güven endeksinin detaylarına baktığımızda ise, bu endekste görülen güçlü yükselişin, büyük ölçüde gelecek üç aya ilişkin istihdam, ihracat ve üretim hacmi beklentilerindeki artışlardan kaynaklandığını görüyoruz. Bu göstergeler sanayi üretimindeki olumlu gelişmenin önümüzdeki dönemlerde süreceğine işaret ediyor. Ekonomimizin 2010 yılındaki güçlü performansı ve 2011 yılından alınan ilk işaretler, güven ve istikrar ortamı ile birlikte özel sektörümüzün dinamizminin bir sonucudur.

Ekonomide önemli olan kısa dönem başarılardan ziyade, uzun süreli sürdürülebilir programlar oluşturmaktır. Türkiye, önümüzdeki yıllarda da istikrarlı bir büyüme dönemi içinde olacaktır. Hükümet olarak, bunu sağlayacak olan mikro reformlara ağırlık vermeye devam edeceğiz. Böylece, 2023 hedeflerimize çok daha fazla yakınlaşmış olacağız."

Sayfa Yükleniyor...