Kapasite kullanımında 5.5 puanlık artış

Kapasite kullanım oranı Eylül ayında yüzde 73,5 olarak belirlendi.

Kapasite kullanımında 5.5 puanlık artış

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Eylül'de, Ağustos ayına göre 0,5, geçen yılın aynı ayına göre ise 5.5 puan artış gösterdi.

Kapasite kullanım oranı yüzde 73,5 olarak belirlendi. Mal gruplarına göre, gıda ve içeceklerde kapasite kullanımı geçen yılın aynı ayına göre geriledi.

Merkez Bankası, Eylül ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.901 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen ''İktisadi Yönelim Anketi' sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mal grupları itibariyle kapasite kullanım oranlarında, 2009'un aynı ayına göre ''ara mallarında'', ''yatırım mallarında'', ''dayanıklı tüketim mallarında'', ''dayanıksız tüketim mallarında'' ve ''tüketim mallarında'' artış gözlendi, gıda ve içeceklerde ise düşüş meydana geldi.

Eylül'de kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre ''dayanıklı tüketim mallarında'' 1,6 puan artışla yüzde 71,9'a, ''dayanıksız tüketim mallarında'' 0,4 puan artışla yüzde 71,3'e, ''tüketim mallarında'' 0,6 puan artışla yüzde 71,4'e, ''ara mallarında'' 5,3 puan artışla yüzde 76,9'a, ''yatırım mallarında'' 12,3 puan artışla 69,8'e yükseldi. ''Gıda ve içeceklerde'' ise 1,7 puan düşerek, yüzde 68,6 oldu.

EN YÜKSEK KAPASİTE KULLANIMI TÜTÜNDE
İkili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 83,2 ile tütün ürünleri imalatında görüldü.

Bunu, yüzde 81 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, yüzde 80,4 ile de içeceklerin imalatı izledi.

Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 63,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı, yüzde 66,5 ile gıda ürünlerinin imalatı ve yüzde 69,5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yer aldı.

Sayfa Yükleniyor...