Karadeniz petrolüne 800 milyon dolar yatırım

Cumhurbaşkanı Gül, TPAO ve Petrobras'ın Karadeniz'de petrol aramaları için 800 milyon dolarlık yatırım yapacağını söyledi.

Karadeniz petrolüne 800 milyon dolar yatırım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilyalı Petrobras'ın Karadeniz'de petrol aramaları için 800 milyon dolara yakın yatırım yapacağını kaydetti.

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula Da Silva ile Köşk'te düzenlediği ortak basın toplantısında Gül, Karadeniz'de petrol aranmasına ilişkin yapılan çalışmalarda ilk verilerin umut verici olduğunu belirterek, daha iyi sonuç almak için sondajlara başlanacağını ifade etti.

TPAO ile Petrobras arasında imzalanan anlaşmaya ortak deklarasyon metninde de yer verildi. Metinde iki Cumhurbaşkanının enerji alanındaki işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdikleri belirtildi.

Lula Da Silva da, Petrobras'ın dünyanın en büyük petrol firması olmasını istediklerini, bunun yatırım yapmayı gerektiğini kaydederek, "TPAO ve Petrobras'ın attığı bu adam ileri doğru atılmış önemli bir adımdır" dedi.

Brezilyalı enerji şirketi Petrobras'ın Uluslararası Yönetici Direktörü Jorge Zelada dün Reuters'a yaptığı açıklamada, gelecek yılın sonuna kadar Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarına 300 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını söylemişti.

Karadeniz'deki aramalardan son derece umutlu olan TPAO da, burada yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyordu.

Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrolün yanı sıra en az 1.5 trilyon metreküp gaz rezervi bulunduğunu öngören TPAO, Petrobras'ın yanı sıra bu bölgede ABD'li ExxonMobil şirketiyle de çalışıyor.

TPAO, önümüzdeki üç yıl boyunca bu iki şirketle Karadeniz'de sondaj yapmayı ve ardından 2017- 2018'de üretime başlamayı hedefliyor.

Sayfa Yükleniyor...