Karadeniz'den geçecek Rus gazına izin

Türkiye ve Rusya, Rus gazını Karadeniz'den Avrupa'ya ulaştıracak Güney Akım boru hattının inşaat izni konusunda mutabakat sağladı.

Karadeniz'den geçecek Rus gazına izin

Rus gazını Karadeniz'den Avrupa'ya ulaştırması, aynı zamanda geçiş güzergahındaki Ukrayna'yı by-pass etmesi planlanan ve Nabucco doğalgaz boru hattının en büyük rakibi olarak kabul edilen Güney Akım doğalgaz boru hattına nihai inşaat izni verilmesi konusunda Türkiye ile Rusya mutabakata vardı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Güney Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak Güney Akım boru hattının, Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinden geçmesine izin verdiği için Türkiye'ye teşekkür etti.

Türkiye ile Rusya arasındaki iki doğalgaz tedarik anlaşmasının geçerlilik süresi ise 2021 ve 2025 yıllarına kadar uzatıldı.

Anlaşmanın imza töreninde konuşan Putin, "Güney Akım'ın ekonomik bölgesinde inşaatına izin verdiği için Türkiye hükümetine teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Güney Akım projesinin Hazar bölgesinden Avrupa'ya yılda 63 milyar metreküp doğalgaz taşıması ve 2015'te hizmete girmesi bekleniyor.

Tedarik anlaşmanın imzasından sonra açıklama yapan Gazprom CEO'su Alexei Miller bu yıl Türkiye'ye 25 milyar metreküp olacağı tahmin edilen doğalgaz tedarikinin gelecek yıl 2 milyar metreküp artacağını belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan'ın mutabakata vardığı ve Şah Deniz II sahasında üretilecek Azeri gazını Avrupa'ya taşıması planlanan TANAP'a yönelik imzaların atılması, uzun süredir somut adım atılamayan Türkiye-Avusturya doğalgaz boru hattı (Nabucco) projesinin geleceğine yönelik kaygıları gündeme getirmişti.

Ukrayna'yı by-pass etmek için değişik projeler üzerinde çalışan ve geçtiğimiz haftalarda Kuzey Akım boru hattını açarak Avrupa'ya bir başka koldan ulaşan Rusya, Nabucco'yu da zayıflatacak olan Güney Akım'ı inşa etmek istiyor. Türkiye'nin Karadeniz'deki ekonomik karasularından geçecek proje için Rusya uzun süredir bu izni almaya çalışıyordu.

Mersin Akkuyu'ya Türkiye'nin ilk nükleer santralinin Rusya tarafından yapılmasına yönelik anlaşmanın imzalanmasının ardından iki ülke ilişkileri, doğalgaz fiyatlarında indirime gidilmemesi nedeniyle zor bir döneme girmişti. Rusya'nın, Avrupa'daki müşterilerine yaptığı gibi Botaş'a indirim yapmamasının ardından Türkiye, 31 Aralık 2011 tarihinde sona erecek olan yıllık 6 milyar metreküplük Batı Hattı kontratından birini uzatmama kararı almıştı.

Yetkililer, Türkiye'nin daha önce fizibilite için izin verdiği Güney Akım için Moskova'da nihai inşaat iznine yönelik imzaların atılmasının ardından, Rusya'nın önünde kayda değer bir engelin kalmayacağını ifade ediyorlar.

BATI HATTI'NDA SON DURUM
Bir başka yetkili de, yıl sonunda süresi dolacak olan Batı Hattı'ndan, "al ya da öde" kapsamında alınamayan ancak ödemesi yapılan doğalgazın bir bölümünün alınabileceğini ve 31 Aralık'tan sonra gaz akışının devamının mümkün olabileceğini kaydetti.

"Türkiye'nin kış döneminde bir gaz arzı sorunu olmayacak. Bu konuda gerekli her türlü tedbiri aldık" diyen yetkili, "Gazprom ile al ya da öde kapsamındaki ödemesi yapılan gazın telafisi 1 Ocak'tan itibaren yapılmaya başlanması planlanıyor" dedi.

Batı Hattı kontratının yenilenmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından başlatılan süreç, başvuruda bulunan 26 şirketten hiçbirinin Gazprom'dan resmi izin alamaması nedeniyle tamamlanamamış, başvuru dosyaları şirketlere iade edilmişti.

Sayfa Yükleniyor...