Kasım ayı sanayi üretimi açıklandı

Sanayi üretimi, kasım 2019'da yıllık bazda yüzde 5,1 arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sanayi üretim verilerine ilişkin, önceliklerinin katma değerli, istihdam ve ihracata dayalı üretim olacağını belirterek, "İnşallah 2020 yılında bu rakamları çok daha ileri taşıyacağız" ifadesini kullandı. Rakamları değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "Canlanan büyümeyi orta ve uzun vadeye yayacak, 2023'e sanayi ve teknolojide söz sahibi bir ülke olarak gireceğiz" dedi.

Kasım ayı sanayi üretimi açıklandı

TÜİK, kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı.

Sanayi üretimi, kasım ayında yüzde 5,1 artış gösterdi. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 5.8 artış olacağı yönündeydi. Aylık bazda ise yüzde 1 artış beklentisine karşın yüzde 0,7 artış yaşandı.

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2019 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,1 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 azaldı.

BAKAN ALBAYRAK'TAN SANAYİ ÜRETİMİ DEĞERLENDİRMESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından Kasım 2019'a ilişkin sanayi üretim verilerini değerlendirdi.

Sanayi üretiminde arzu edilen ivmelenmeye adım adım ilerlediklerine dikkati çeken Albayrak, "Şehir şehir sanayicimizi dinliyor, sorunlarını çözüyoruz. Önceliğimiz katma değerli, istihdam ve ihracata dayalı üretim olacak. İnşallah, 2020 yılında bu rakamları çok daha ileri taşıyacağız" ifadelerini kullandı. 

Albayrak'ın mesajında yer alan infografikte, sanayi üretim endeksi Kasım 2019 verileri ve sanayi alt sektörlerinde yaşanan gelişmelerin, reel sektörde yaşanan dengelenmenin ardından ivmelenme sürecinin güçlü pozitif seyrini ortaya koyduğu aktarıldı.

İnfografikte yer verilen verilere göre, alt bölüm endekslerinden yüksek teknoloji endeksi aylık yüzde 6,8, yıllık bazda yüzde 17,8, imalat sanayi endeksi aylık yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 5,3, sermaye malı endeksi de aylık yüzde 2,4, yıllık bazda da 7,5 artış gösterdi. 

BAKAN VARANK: TÜRK SANAYİSİNİN ENERJİ TALEBİ 2 KATTAN FAZLA ARTTI

Rakamları değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı , "Geçtiğimiz 17 senede, Türk sanayisinin enerji talebi 2 kattan fazla arttı. Canlanan büyümeyi orta ve uzun vadeye yayacak, 2023’e sanayi ve teknolojide söz sahibi bir ülke olarak gireceğiz. OSB’leri, çıktıların girdiye dönüştüğü, enerjisini kendi karşılayan, kaynak verimliliği yüksek, eko-endüstriyel parklara dönüştürmek istiyoruz. Bu proje kapsamında Dünya Bankasıyla beraber çalışıyoruz. İlk aşamada; Adana, Ankara, Bursa ve İzmir’den birer OSB ile başladık" dedi.

Sayfa Yükleniyor...