Kayıp yabancıların gayrimenkulleri araştırılıyor

Ölen veya kayıp olup da haber alınamayan, mirasçısı bulunmayan yabancıların gayrimenkullerinin çeşitli yollarla ve sahte belgelerle başkalarının eline geçmesini önlemek amacıyla pilot uygulama başlatıldı.

Kayıp yabancıların gayrimenkulleri araştırılıyor

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Antalya'da 20 binin üzerinde yerleşik yaşayan yabancı bulunduğunu, bunlardan çoğunun da gayri menkulü olduğunu söyledi. Zaman zaman yabancıların ve mirasçılarının sahte belgelerle aldatıldığını ifade eden Mat, ölen veya kayıp olup da haber alınamayan, mirasçısı bulunmayan yabancıların gayrimenkullerinin tespit edilmesi için çalışma yaptıklarını belirtti.

Mat, şunları kaydetti:

''Alanya Kaymakamlığı ile yaptığımız görüşmelerde ilçede 22 binin üzerinde yerleşik yabancı yaşadığını öğrendik. Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanunun miras ile ilgili maddesinde, (Miras ölenin millî hukukuna tabidir. Türkiye'de bulunan taşınmazlar hakkında Türk hukuku uygulanır. Mirasın açılması sebeplerine, iktisabına ve taksimine ilişkin hükümler terekenin bulunduğu ülke hukukuna tabidir. Türkiye'de bulunan mirasçısız tereke devlete kalır) diyor.

Ülkemizde gayrimenkul alan yabancıların mirası konusunda da sıkıntılar yaşanıyor. Gerçekte ölen veya kayıp ya da kendisinden haber alınamayan, öldüğü tespit edilemeyen veya ülkeyi terk eden kişilerin gayrimenkullerine, hiç bir hak sahibi olmayan kişiler tarafından sahiplenilerek rant elde ediliyor. Veya sahte ölüme bağlı tasarruf belgeleri veya usulüne uygun düzenlenmeyen sahte belgelerle, sahte vekaletnamelerle sahiplenme girişimleri gün geçtikte artıyor.''

Bu tür hileli yollarla, ölen veya kayıp olan, mirasçısı bulunmayan bir çok yabancının mirasının devlete geçmesi gerekirken, başkalarının eline geçtiğini anlatan Mat, bu tür olayların yaşanmaması için pilot bölge çalışması başlattıklarını ve Alanya'yı pilot bölge seçtiklerini bildirdi.

Gerekli tedbirlerin alınmasın için çalışma yapacaklarına işaret eden Mat, yerleşik yaşayan yabancıların yoğun olduğu ilçede, ölen veya kayıp olan, mirasçısı bulunmayan yabancıların gayrimenkullerini belirleyeceklerini söyledi.

Mat, Alanya'da başarılı sonuçlar alınırsa, yine yabancıların yoğun yaşadığı Kaş ilçesi ve Kalkan beldesinde de aynı çalışmanın yapılacağını, buralardan da olumlu sonuçlar alınması halinde, çalışmayı Maliye Bakanlığı'na sunacaklarını ve Türkiye geneline uygulanmasına katkı yapacaklarını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...