Kayıtdışıyla 'e-mücadele' yaygınlaşıyor

Kayıtdışılığın önlenmesi için 2013 yılında uygulanacak politika ve tedbirler açıklandı. Bu kapsamda e-fatura uygulamasının kullanımı genişletilecek, e-defter uygulaması yaygınlaştırılacak.

Kayıtdışıyla 'e-mücadele' yaygınlaşıyor

28445 Sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de Yayımlanan 2013 Yılı Programı'nın 'Ekonomide Kayıtdışılığın Azaltılması' başlıklı bölümünde, uygulanacak politika ve tedbirler açıklandı.

Ekonomide kayıtdışı ile mücadele için ulaştırma sektöründe e-bilet uygulaması yaygınlaştırılacak, havayolu taşımacılığı ve etkinlik biletlerine yönelik e-bilet projesi kapsamında teknik ve hukuki altyapı oluşturulacak. E-defter uygulaması da yaygınlaştırılacak.

98 BİN ÇALIŞAN, 9 BİN EMEKLİ, 9 BİN İŞYERİ TESCİLSİZ
İlki 2008-2010 yıllarını kapsayan Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nın, 2011-2013 yıllarını kapsayacak şekilde yenilenerek yürürlüğe girdiği hatırlatılan ekonomik programda, şunlar kaydedildi:

''2010 yılı hesap dönemi üzerinden bilanço esasına tabi tüm gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin risk puanları belirlenmiş olup işgücü planlamasına göre belirlenen mükelleflerin incelemeye sevk edilmesi süreci devam etmektedir. Transfer fiyatlandırmasında, Merkezi Risk Analizi Modeliyle eşgüdümlü çalışacak yeni bir model geliştirilmektedir.

Vergilendirmede mükellef hizmetlerinin etkinleştirilmesi kapsamında 2012 yılının ilk 7 ayında toplam 13 çeşit beyanname, bildirim ve form gözden geçirilmiş, 3 bin 72 mükellef, e-fatura uygulamasından yararlanmıştır.

Kayıtdışı istihdamın önlenmesi kapsamında vergi dairelerince düzenlenen yoklama fişlerindeki çalışan ve işveren bilgilerinin araştırılması, Alo 170 Kayıtdışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattı aracılığıyla elde edilen bilgilerin ve ihbarların değerlendirilmesi, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'na istinaden çıkarılan yönetmelik eki formlardaki çalışan ve işveren bilgilerinin kontrol edilmesi, işyerlerinin sosyal güvenlik kontrol memurlarınca denetlenmesi, Sağlık İl Müdürlüklerince düzenlenen portör muayene listelerindeki çalışan ve işveren bilgilerinin araştırılması, diğer kamu kurumlarından ve internet sağlayıcılar ile GSM şirketlerinden alınan mesleki bilgi kayıtlarının değerlendirilmesi uygulamalarına devam edilmektedir.

Bu kapsamda 2011 yılında 177 bin çalışan, 14 bin emekli ve 23 bin işyerinin, 2012 yılının ilk yedi ayında ise 98 bin çalışan, 9 bin emekli ve 9 bin işyerinin tescilsiz olarak faaliyette bulunduğu tespit edilmiştir.''

KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRAN KAMU İHALESİNE GİREMEYECEK
Ekonominin rekabet gücünün artırılmasının yanı sıra kamu finansman kaynaklarının sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının, kayıtlı ekonomiye geçiş süreciyle ulaşılmak istenen temel amaç olduğu vurgulanan 2013 Yılı Programı'na göre, kayıtdışılığın önlenmesi için 2013 yılında uygulanacak politika ve tedbirler şöyle:

Sayfa Yükleniyor...