Kaynak bulunursa müze olacak

Atatürk'ün direktifleriyle, Ali Numan Kıraç tarafından kurulan Türkiye'nin ilk Tarımsal Araştırma Merkezi binasının restorasyonu için kaynak aranıyor.

Kaynak bulunursa müze olacak

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tosun, Sazova Mahallesi'nde bulunan fakültenin yanındaki binanın zamanla kullanılamaz hale geldiğini belirtti.        

Büyük Önder Atatürk'ün emriyle 1930'lu yıllarda Türkiye'den seçilen kişilerin yurt dışında eğitime gönderildiklerini ifade eden Tosun, şöyle konuştu:       

''Eğitime gidenlerden biri de Ali Numan Kıraç'tır. ABD'de tarım üzerine eğitim alan Kıraç, ihtisasının ardından Türkiye'ye dönerek Atatürk'ün emriyle Ankara'da orman çiftliğinin kurulmasında yer aldı. Kıraç, o zamanlarda, uzmanlık alanı olan sulu olmayan alanlarda üretilen tahıllarla ilgili çalışma yapmak yönündeki isteğini Atatürk'e bildirir. Atatürk de Kıraç'ı Eskişehir'e gönderir ve burada ilk Tarım Araştırma Merkezi kurulur. İşte bu bina Ziraat Fakültesi yerleşkesinin içinde yer almaktadır.''        

Türkiye'nin önemli sanayicileri Can ve İnan Kıraç kardeşlerin cumhuriyetin öncü ziraatçılarından olan babaları Ali Numan Kıraç adına bu yıl Eskişehir'de 1. Ulusal Ali Numan Kıraç Ziraat Kongresi düzenlemek istediklerini anlatan Prof. Dr. Tosun, bu etkinliğe hazırlandıklarını bildirdi.        

Prof. Dr. Tosun, Türkiye'de ilk Tarımsal Araştırma Merkezi olma özelliği taşıyan binanın restorasyonu için kaynak bulunması halinde burayı Tarım Müzesine dönüştürüp öğrencilerin ve halkın hizmetine sunmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...