Kendi elektriğini üreten akılı ev

Antalya'da her mevsimde etkili olan güneş, elektrik üretiminde de kullanılmaya başlandı. Yaklaşık 10 bin metrekare yeşil alan üzerine yapılan ''Güneşev'', günde 120 kilovatsaate kadar elektrik üretebiliyor.

Kendi elektriğini üreten akılı ev

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Konyaaltı plajlarına 1 kilometre mesafede inşa edilen Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi, enerjisini güneşten, suyunun büyük bir bölümünü yağmurdan karşılıyor. Güneş serasında sebze de üretilen güneş ev Antalyalılara güneş enerjisiyle neler yapılabileceğini anlatmak için kurulan bir model olarak dikkati çekiyor.        

Güneşkent Antalya Projesinin ilk adımı olan Antalya Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nde eğitim salonu, laboratuvar, kafeterya ve yönetim birimleri yer alıyor. Güneşev'in bahçesindeyse ekolojik tarım yapılan sebze serası, yürüyüş parkuru, seyir terasları, rekreasyon alanları bulunuyor.        

Tüm elektrik ihtiyacını güneş ve rüzgar enerjisinden karşılayan Güneşev'de, üretilen elektriğin yenilenebilir enerji yasasının çıkmasıyla şebekeye verilebilmesi için şebeke bağlantısı da bulunuyor. Su ihtiyacının büyük bir bölümünün yağmur sularından karşılandığı Güneşev'in tüm aydınlatması özel tasarruflu LED sistemiyle yapılıyor. Elektrik tüketimi, A sınıfı elektrikli aletler kullanılarak minimize edilen Güneşev'de yıkama, bahçe sulama, kompost üretimi gibi farklı işlemler de yaplabiliyor. 185 metrekarelik alan üzerine betonarme karkas sistemiyle yapılan güneşev, diğer adıyla ekoev, deprem riskine karşı da güvenli bir model oluşturuyor.

Kendi elektriğini üreten akılı ev - 1


        
120 KİLOVATSAATE KADAR ELKTRİK ÜRETİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erdem Armen, güneşevin kurulan sistemle günde ortalama 100 kilovat saat elektrik enerjisi ürettiğini, bunun güneşin durumuna göre 120 kilovat saate kadar çıktığını bildirdi. Armen, ''Güneşten ürettiğimiz elektriğin yüzde 5'lik kısmını güneşevin aydınlatılması, burada kullanılan bulaşık makinesi, fırın, ocak gibi malzemelerin çalışmasında, evin ısıtması ve soğutmasında kullanıyoruz. Geri kalan enerjiyi ise karşımızda bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin kullanımına sunuyoruz'' dedi.
        
2-3 SENEDE KENDİNİ FİNANSE EDİYOR
Güneş enerji sisteminin tükenmez bir kaynak olduğunu belirten Armen, 3 kilovatlık sistemin kurulumunun 10 bin liraya mal olduğunu, bunun dışında da hiçbir masraf yapılmadan elektriğin güneşten elde edilebileceğini ifade etti. Armen, ''Sistem 2-3 sene içerisinde kendini finanse ediyor'' dedi.        

Güneşev'i Antalya'nın yanı sıra, Türkiye için bir model olarak hizmete açtıklarını kaydeden Armen, ''Bu bir model. İsteyen sistemi evine kurabilir. Buraya gelen insanlara evlerine, işyerlerine bu sistemi nasıl kurabileceklerini anlatıyoruz'' dedi.
       
GÜNEŞE BAKAKALMAYALIM
Güneş enerjisinden elektrik üretiminin 10 yıllık geçmişi olduğunu belirten Armen, küresel ısınmayla birlikte temiz enerji kaynaklarına yönelimin arttığına dikkati çekti. Fosil yakıtların tükenme aşamasına geldiğini ve başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarının altyapısının hazırlandığın anlatan Armen, ''Avrupa, tüketilen enerjinin yüzde 10'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması için hedef koydu. 2020 yılında da bu rakamın yüzde 20 ve üzerine çıkarılması planlanıyor. Almanya, Avrupa'nın güneş teknolojileri üssü. 140 bin kişi sadece güneş enerjisinden elektrik üretmede istihdam ediliyor, 20 milyar euro bu sektörde dolaşıyor'' diye konuştu.       

Kendi elektriğini üreten akılı ev - 2

Almanya'da çift taraflı saat uygulaması ile evinde elektrik üretenlerin fazla elektriği şebekeye vererek devletten para aldığını da belirten Armen, ''Almanya'nın güneş enerjisi potansiyeli Antalya'nın yarısının altında. Almanya'da sistem bu haldeyse yüksek güneş enerji potansiyeline sahip Antalya'yı düşünün. Potansiyelimiz iki kat fazla ama biz burada yokuz. Güneş sabah doğuyor ve akşam batıyor, biz bunu seyrediyoruz, güneşten korunmak için de şapka takıyoruz'' dedi.
       
EKOEV
Güneşevin aynı zamanda ekoev olduğunu belirten Armen, yağmur suları depolanarak içmesuyu haricinde diğer alanlarda kullanıldığını, lavaboların gri suyunu tekrar dönüştürerek klozetlerde kullanıldığını bildirdi. Yeşil çatı uygulaması yaptıkların, burada yetiştirilen bitkilerin yılın 365 günü susuz olarak yeşil kalabildiğini kaydeden Armen, bunun da iyi bir örnek olduğunu ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...