Kentbank'a bankacılık yapma izni

Danıştay, Kentbank'ın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme iznini kaldıran BDDK kararını iptal etti.

Danıştay 13. Dairesi, Kentbank'ın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme iznini kaldıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararını iptal eden Danıştay kararının uygulanması istemiyle yaptığı başvuruyu zımnen reddeden BDDK işlemini iptal etti.

Kararda, ''BDDK'nın, Kentbank'ın tekrar bankacılık faaliyetinde bulunabilecek koşulları sağlaması ve bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni tanınmak suretiyle banka kurmalarına izin vermesi gerekeceğinden, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır'' denildi.

Kentbank'ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılmasına ilişkin 13 Aralık 2001 tarihli BDDK kararı, Danıştay 10. Dairesince iptal edilmişti. Süzer Holding A.Ş, Mustafa Süzer ve Sami Çakır, bu kararın uygulanması istemiyle BDDK'ya başvurmuş ancak BDDK, bu istemi reddetmişti. Süzer Holding A.Ş, Süzer ve Çakır, BDDK'nın bu kararının iptali istemiyle dava açmıştı.

Danıştay 13. Dairesi, söz konusu BDDK işlemini oy birliğiyle iptal etti. Dairenin kararında, Kentbank'ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılmasına ilişkin BDDK kararının, Danıştay 10. Dairesi'nce iptal edildiği anımsatıldı.

Anayasa'nın 2. maddesinde, yargı kararlarının idarece yerine getirilmesi zorunluluğunun açıkça vurgulandığı belirtilen kararda, Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri kararlarının gereğinin idarece geciktirilmeksizin yerine getirilmesinin temel bir hukuk kuralı olduğuna işaret edildi.

Kararda, yönetimi TMSF'ye devredilen Kentbank'ın, devir kararının ve bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırılması kararının iptal edilmesi üzerine devir kararının alındığı tarihteki hukuki ve mali yapısının tekrar tesis edilmesi ve bankanın o zamanki durumu ile davacılara iade edilmesinin mümkün olmadığının anlaşıldığı' ifade edildi.

Daire'nin kararında, ''Bununla birlikte iptal kararlarının bir gereği olarak ve başkaca hukuki engel yoksa davalı idarenin, davacılara Bankalar Kanunu hükümleri çerçevesinde tekrar bankacılık faaliyetinde bulunabilecek koşulları sağlaması ve bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni tanınmak suretiyle banka kurmalarına izin vermesi gerekeceğinden, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır'' denildi.

Davalı BDDK'nın bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri görüşecek.

Sayfa Yükleniyor...