Kentsel dönüşüm hakkına 5 yıl sınırı geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bazı kesimlerin kentsel dönüşüm yoluyla rant peşinde olduğunu belirterek, vatandaşın kentsel dönüşüm hakkını 5 yıl süreyle kısıtlamak için çalışma başlattıklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CNBC-e'ye ekranlarından vatandaşa sitem etti.

CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Topbaş, bazı kesimlerin kentsel dönüşüm yoluyla rant peşinde olduğunu söyledi.

Topba, "Bizim arzumuz şuydu, 100 metrekarelik daireniz varsa, 100 metrekareyi alın, sağlıklı olsun, şehir özelliğinde olsun, endişesiz bir yaşam sürebilirsiniz. Değerinin 2 katına çıkacak yapılar olur. Ama bazıları kalktı, 'aman daha fazla ne alabilirim' dedi. Bu sefer ciddi firmalar girmiyorlar, çekindiler. Yakın dönemde de meclisimizden belki zaman koyacağız, 5 yılda bu hakkınızı kullandınız, kullandınız, kullanmadınız kaldıracağız" dedi.

Vatandaşın oturduğu yerden kopmak istemediğine dikkat çeken Topbaş, "Bebekliğim, çocukluğumdan beri İstanbulluyum, 3. yerleşim yerindeyim" diyerek kendini örnek gösterdi.

Topbaş, 100 yıllık binaların daha sağlam olduğunu, olası bir depremde ise hasar görecek bina sayısının 40 bini bulabileceğine dikkat çekti. Topbaş şunları kaydetti: "İstanbul'da 1 milyon 600 bin yapıdan bahsediyoruz. 100 yıl önce yapılmış binalardaki deprem riski yüzde 2,5'larda. Ama sonra yapılmış binalarda depremden etkilenme riski yüzde 50-52'ler diye bahsediliyor."

Deprem çalışmaları hakkında da bilgi veren Topbaş, "İstanbul'un 12 jeolojik haritasını çıkardık. Zemin durumlarını, tespitlerini yaptık. Yapıyı nereye yapacaksınız, nasıl yapacaksınız, hangi tip yapı, bu çalışmayı yaptık" dedi.

Topbaş, yoğun tartışmalara neden olan deprem vergisi olarak toplanan kaynaktan para almadığını söyledi. Topbaş, "Kendi kaynaklarımızla 1 milyar 100 milyon lira harcadık, harcamaya da devam ediyoruz. Tabii bu kaynağı kendi içimizde oluşturabiliriz" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...