'Kerberuslar Atina'ya geliyor'

Yunanistan için hayati önemi olan AB'nin ikinci yardım paketi için yarın kritik gün. Hükümetin yeni tedbirlerine eleştirlerin geldiği basın, Atina'daki denetimcileri 'Kerberus' köpeklerine benzetildi.

'Kerberuslar Atina'ya geliyor'

AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin 130 milyar Eurluk yeni yardım paketinin onaylanması için öne sürdüğü talepler Yunan hükümetinin gündeminde.

Talep, harcamaların 325 milyon Euro ek kaynak yaratacak şekilde azaltılması olurken, hükümetin son hamlesi ise emekli maaşları oldu.

Başbakan Lukas Papadimos, dün gerçekleştirilen ve geç saatlere kadar süren olağanüstü bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, yeni yardımın onaylanması için emekli maaşlarının azaltılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bu arada, Yunan medyasında çıkan haberlerde, hükümetin, yeni yardım paketinin onaylanması için 'Troyka' ile yeni ekonomik tedbirler içeren bir program konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Hükümetin 10 gün içerisinde 79 yasa ve kararname çıkarmayı kabul ettiği öne sürülen haberlerde, yeni tedbirlerin yanı sıra, AB Komisyonu'nun Atina'daki 80 kişilik denetim ekibinin en az üç yıl için 120 kişiye çıkarılması ve yetkilerinin artırılmasının da karara bağlandığı iddia edildi.

Haberlerde, hükümetin onaylanmak üzere parlamentoya getirmeye hazırlandığı yeni yasa ve kararnamelerin bazıları şöyle:

— Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu memur statüsünün (süreklilik) kaldırılması,
— işçi ve memur maaşlarıyla emekli maaşlarında, savunma harcamalarında ve kamu yatırımlarında yüzde 50'ye varan oranlarda kesintiler yapılması,
— toplu iş sözleşmelerinin iptal edilmesi, gelir vergilerinin artırılması,
— sosyal yardım kurumları birleştirilerek, zayıf gelirlilere yapılan yardımların iptal edilmesi ve sosyal sigortalıların hastane ve ilaç alımındaki harcamalara olan katkı payının artırılması...

"KERBERUSLAR ATİNA'YA GELİYOR"
Diğer yandan yeni tedbirler Yunan basınında sert yorumlara neden oldu.

Haftalık To Vima gazetesi, Avrupa Komisyonu'nun yeni yardım karşılığında kabul ettirdiğini öne sürdüğü yeni koşulları "Troyka'dan Yunanistan'a takılan bir kelepçe" olarak değerlendirdi.

Ethnos gazetesi de, yeni yardım anlaşmasının "kan ve gözyaşları" arasında kabul edildiğini belirttiği haberinde, Komisyon'un Atina'daki denetim timlerini mitolojide, ölülerin bulunduğu yer altında bekçilik yapan üç başlı "Kerberus" köpeklerine benzetti.

1500 KİŞİ MEYDANDA
Bu arada yüzlerce kişi yeni tasarruf önlemlerine tepki için parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanında toplandı.

Meydana "Hepimiz Yunanız, Merkel ve Sarkozy ucubedir", "Açlık ve fakirliğin milliyeti yoktur" yazılı pankartlarla gelen göstericiler, "Bankacılar ve IMF'ye hayır" şeklinde sloganlar attı.

Bir grup fabrika işçisi ise ellerinde antik Yunan anıtlarını simgeleyen bir pankartla gelerek Yunanistan'ın, işçilerin mezarı haline geldiğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...