TEDES'te kesilen cezalar iptal olacak mı?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TEDES'te geçmişte kesilen trafik para cezalarıyla ilgili olarak "Gerekli uyarı levhaları konulmayan ortamlarda hakkaniyete uygun olmadığı anlaşılırsa bu çalışmayı yapmak gerekir. Bir yasal düzenleme ihtiyacı da var" dedi.

TEDES'te kesilen cezalar iptal olacak mı?


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nde (TEDES) yapılacak düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Çorum'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ağbal, İçişleri Bakanlığı ile ortak hareket ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"TEDES devam edecek. Sayın Bakan'ımız da zaten bu açıklamayı yaptı. Her ikimizin de veya hükümet olarak hepimizin de söylediği şu; burada TEDES'in etkin bir şekilde uygulanması noktasında özellikle sürücülerin bu noktalara gelmeden önce uyarı levhalarıyla uyarılmaları gerekiyor. Yani bir tuzak gibi işleyen TEDES doğru bir sistem değil, adaletli bir sistem değil. Bu sistem üzerinden kesilmiş cezalar da doğru cezalar değil. Sistem bu anlamda yönetmelik değişikliği yapılarak rehabilite ediliyor. Şu anda 2 bakanlık olarak yaptığımız çalışmada TEDES’in kuruluşuna ilişkin yeni standartlar getiriliyor. Hem TEDES’teki kamera aralıkları belli bir standartta olacak hem de bu sistemlerin olduğu yerlerdeki güzergah üzerinde özellikle sürücülerin açıktan görebileceği uyarıcı levhalar olacak. Böylelikle sistem etkin ve verimli bir şekilde işleyecek. Sürücüler böyle bir denetim altında olduğu bilgisiyle araçlarını kullanacaklar."

GEÇMİŞTE KESİLEN PARA CEZALARI

Bakan Ağbal, "TEDES kapsamında geçmişte kesilen trafik para cezalarının iptali için bir çalışma var mı?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Geçmişte kesilen trafik para cezaları konusunda çalışmak lazım. Burada eğer gerekli uyarı levhaları konulmayan ortamlarda, gerekli açıklamaların yapılmadığı yerlerde gerçekten hakkaniyete ve adalete de uygun olmadığı anlaşılırsa bu çalışmayı yapmak gerekir. Bu doğru bir talep. Bu şekildeki trafik para cezalarının tahsilatı konusunda bir çalışma yapılabilir. Bu konuda bir yasal düzenleme ihtiyacı da var ama bu konuda hiç kimse tereddüt etmesin. AK Parti hükümetleri olarak her zaman söylüyoruz; adaletten ve hakkaniyetten hiçbir zaman ayrılmayız. Bu konuda gelen şikayetlere bağlı olarak sanıyorum Türkiye’de az sayıda yerde böyle şikayetler söz konusu. Burada da İçişleri Bakanlığımızla beraber ortak çalışmayı yaparız ve sonucuna göre de gerekli düzenlemeleri yaparız. İstiyoruz ki Türkiye’deki trafik düzeni bakımından herkes trafik kurallarına tam riayet etsin. Böylelikle insanlarımız trafik kazalarında ne yaralansın ne vefat etsin ne de maddi hasarlı kazalar olsun. Trafik hayatımızın bir parçası. TEDES de bu noktada hepimizin can güvenliğine, trafikteki esenliğine katkı yapan sistemler. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. İçişleri Bakanlığımızla zaten ortak, birlikte çalışıyoruz. Sistemi geliştirme konusunda İçişleri Bakanlığımızın yaptığı çalışmalara Maliye Bakanlığı olarak her türlü katkıyı verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz."

Sayfa Yükleniyor...