KESK üyelerine polis müdahalesi

Tekel işçilerine destek vermek isteyen KESK üyelerine polis müdahale etti. Türk-İş Başkanı Kumlu'nun vali ve İçişleri Bakanı'yla yaptığı görüşmelerden sonuç çıkmadı. Erdoğan'ın ilk yorumu "Niye geldiklerini anladınız mı?" oldu.

KESK üyelerine polis müdahalesi

Tekel işçilerinin 1 ay sonra yeniden eylem yaptığı Ankara'da gergin bir gün yaşanıyor.


Tekel işçilerini desteklemek amacıyla Ziya Gökalp Caddesi'nde bekleyen KESK üyesi gruba polis müdahale etti.

KESK üyesi grup, yaklaşık üç saat süren beklemenin ardından caddenin Kolej istikametine giden yönünü trafiğe kapatmak istedi. Grubu çevreleyen çevik kuvvet polisinin kurduğu barikata yüklenen grup, eylemlerinin ''yasadışı'' olduğu belirtilerek, ikaz edildi.

Polisin ikazını dikkate almayan grubun barikata yüklenmeye devam etmesi üzerine göz yaşartıcı gazla gruba müdahale edildi.

Ziya Gökalp Caddesi üzerinde gerçekleşen kısa süreli arbedenin ardından gruptakiler, Dr. Mediha Eldem sokağına girdi. Buradan çevik kuvvet polisine taş atan gruptakiler, tekrar polis barikatının önüne gelerek, sloganlarla protesto gösterisi yaptı. Gruptakiler daha sonra Adakale Sokak'ta oturma eylemi başlattı.

Olaylar sırasında, Ankara Valisi Kemal Önal ile Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in bulunduğu emniyete ait bir helikopter yerdeki ekipleri yönlendirdi.

Öte yandan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. Kumlu, "Şu ana kadarki görüşmelerden sonuç alamadık" dedi.

Türk-İş Yönetim Kurulu da, Tekel işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanmalarının engellenmesi konusunda, ''Türk-İş, tüm işçilerin olduğu gibi Tekel işçilerinin de evidir. Tekel işçilerinin, Türk-İş Genel Merkezini ziyareti engellenmemelidir'' açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de işçilerin kendi yuvaları olan Türk-İş'e sokulmamalarının doğru olmadığını ifade ederek, ''Sadece bir gün eylem yapıp gideceklerdi. İçişleri Bakanı'nı göreve çağırıyorum'' dedi.

ERDOĞAN: NİYE GELDİKLERİNİ ANLADINIZ MI?
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Başbakan Tayyip Erdoğan şunları söyledi: "Niye geldiklerini anladınız mı? Gelenler kimlerdir, buna baktınız mı? Şu anda tüm bunlar ülkedeki güzel sürece gölge düşürmektir. Son çeyrekteki büyüme yüzde 6'dır; artık bunlara bakalım. Türkiye ne kadar güçlenirse memur da, işçi de milli gelirden ona göre payını alacaktır. Sürekli belli bir grubun yasal olmayan eylemlerin içerisine girmesine biz yasalar içinde asla müsaade etmeyiz."

BAYRAM MERAL DE ETKİLENDİ
Tekel işçilerinin eylemi nedeniyle oluşturulan güvenlik noktasında görevli bir polis memurunun düşürdüğü gaz kapsülünün patlaması üzerine çok sayıda polis memuru gazdan etkilendi.

Tekel işçilerinin eylemi dolayısıyla Sakarya Caddesi'nden Mithatpaşa Caddesi girişinde görev yapan bir polis memuru, üzerindeki gaz kapsülünü yere düşürdü.

Kapsülün yerde patlaması üzerine çevreye yayılan gazdan, barikatta görev yapan ve olay sırasında koruyucu maske bulunmayan çok sayıda polis memuru etkilendi.

Polisler, gazın etkisini azaltmak için çevredeki dükkanlardan aldıkları sularla yüzlerini yıkadı. Olay sırasında Sakarya Caddesi'ne girmeye çalışan CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de gazdan etkilendi.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada, işçilerin bugüne kadar kimseye rahatsızlık vermediklerini belirten Meral, polisin aldığı önlemleri eleştirdi. Meral, ''İnsanlar yolda, bir yerden bir yere yürüyemeyecek mi? Böyle bir rezillik görmedim'' dedi.

ANKARA'YA GİREMEDİLER
Bu arada 4C statüsüne geçmeyi kabul etmeyerek Ankara'da eylem yapmak için çevre illerden gelen eylemcileri taşıyan otobüslerin şehre girişlerine izin verilmedi.

Sabah erken saatlerinde ana güzergahlarda polisler, eylemcileri taşıdığı tespit edilen ve plakaları önceden bildirilen otobüsleri durdurdu. İşçi temsilcileriyle konuşan polis yetkilileri, işçilere Ankara Valiliğinin kararını hatırlatarak eylemin yasa dışı olduğunu ifade etti.

TÜRK-İŞ ÖNÜNDE TOPLANAMADILAR
Çeşitli illerden gelen Tekel işçilerinin Türk-İş önünde toplanmalarına izin verilmedi. Ankara'ya ulaşan işçilerden bir bölümü sabah saatlerinde Mithatpaşa Caddesi'nde bir araya geldi.

Sendikanın çağrısı üzerine Türk-İş Genel Merkezi önüne gitmek isteyen işçiler, yolların çevik kuvvet ekipleri tarafından kapatılması nedeniyle genel merkeze ulaşamadı.

Slogan atan işçilerin sayılarının artması nedeniyle Mithatpaşa Caddesi zaman zaman trafiğe kapandı. Polis de işçilere dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Sayfa Yükleniyor...