KESK:  Yasa özelleştirme mağdurunu hatırlattı

Meclis'ten geçen Torba Yasa'ya ilişkin itirazları sıralayan KESK Başkanı Döndü Taka Çınar, "Kadrosu kaldırılan memurların görevlerine uygun unvan verilmediğinde 6 ay içinde değişik kurumlara transfer edilmeleri söz konusu olacak. Bu özelleştirme mağdurlarını, 4-C uygulamasını hatırlatıyor" dedi.

Kamuya borcu olanların merakla beklediği Torba Yasa Meclis'ten geçti.

Yasa vergi, elektrik ve su borçları ile trafik cezası ödemelerini yeniden yapılandırıyor. İşçi kesimin karşı çıktığı düzenlemelerden 3'ü ise yasadan çıkarıldı.

Evden ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma usullerini getiren, ilk işe girenlerin deneme süresini ve turizm sektöründe denkleştirme süresini 4 aya çıkaran düzenlemelerden vazgeçildi.

Torba Yasa'yı NTV'ye değerlendiren KESK Başkanı Döndü Taka Çınar yasaya ilişkin itirazlarını şöyle sıraladı: "Yapılan değişiklikler, geri çekilen maddeler önemli düzenlemelerdi. İtiraz noktamızın başında yer alan düzenlemelerden birkaçıydı. Uzaktan çalışmayı geri çekmek esnek çalışmanın tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Deneme süresinin 4 aya çıkarılmasının geri çekilmesi önemli. Ancak stajyer çalıştırmanın yaygınlaştırılmasına ilişkin düzenleme, stajyerlerin ücretlerine ilişkin düzenleme halen devam ediyor. Çocuk emeği sömürüsüne ilişkin kaygılar giderilmiş değil.

Esas itiraz noktalarımızdan biri işsizlik fonunun işveren kesimine istihdamla teşvik adı altında transfer edilmesiydi. O düzenleme olduğu gibi devam ediyor.

50 bin belediye işçisinin Emniyet ve Milli Eğitim Bakanlığı'na yerleştirilmesine ilişkin madde devam ediyor.

Personel rejimini kökten değiştiriecek olan kariyer uzmanlığına ilişkin düzenlemenin varlığı. Sözleşmeli statüde istihdamın yaygınlaştırılması ve bu yasada sözleşmeli çalışanların grevine ilişkin yasağın düzenlenmesi de devam ediyor.

6 ay geçici görevlendirmenin devam ediyor olması ciddi anlamda memurların tıpkı işçiler-fabrikalar arasında olduğu gibi ödünç memurluk uygulamasına dönüşmesi tehlikesi var.

Çalışma saatlerinin eklenen düzenlemeyle hizmet gereği ya da idarecinin kararıyla esnek çalışma süresine dönüştürülmesi söz konusu. Böyle olunca pek çoğunun fazla çalışma ücretlerinin ortadan kalkması tehlikesi olacak.

Kadrosu kaldırılan memurların görevlerine uygun unvan verilmediğinde, kısa süre içinde 6 ay içinde değişik kurumlara transfer edilmeleri söz konusu olacak. Bu bizde özelleştirme sürecinde hak kayıpları yaşamış özelleştirme mağdurlarını 4-C uygulamasını hatırlatıyor. Yasada bu düzenlemenin devamı bakımından ciddi belirsizlik söz konusu. Özelleştirme sonrası ücretleri ve hak edişlerinde ciddi gerieme oluyor. Şu anda 5 yıldır ücret artışından yararlanamayan pek çok çalışan var.

Biz bu yasa Meclis'ten geçti deyip yerimizde durmayacağız. Emek örgütleriyle birlikte emekçiler açısından taraf olmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı veto etmesini talep edeceğiz."

Sayfa Yükleniyor...