KEY'de 'koli' bilmecesi

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, KEY'de itirazların yer aldığı koliler için ilginç bir yorum yaptı: "Bunlar olsa olsa Ramazan kolisi olabilir. Çünkü hiçbir kurum itirazcıların bilgilerini koliyle göndermiyor."

KEY'de 'koli' bilmecesi

İkinci Konut Edindirme Yardımı (KEY) listelerinin yasal süreç gereği 28 Haziran 2009 tarihinde açıklanması bekleniyordu. Aradan iki ayı aşkın sürenin geçmesine rağmen sorumlu kurumlardan açıklama gelmemişti.

Sonunda, dün, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın'dan Anadolu Ajansı'na bir açıklama geldi.

Sayın, KEY'de hak sahibi olan mağdurların listelerinin neden bugüne kadar açıklanmadığını kurumlardan gelen kolilerin açılamamasına bağladı: "Çok evrak var. Düzeltmeler koliler halinde geldi. Arkadaşlarımız gece-gündüz çalışıyorlar. Henüz koliler açılıp bitmiş değil. Bu düzeltmelerde sadece düzeltilen kısımlar girilmiyor, tekrar yeni baştan giriliyor. Bu da zaman alıyor. Ne zaman biteceğini henüz bilmiyoruz. 6 bine yakın kurumdan düzeltmeler geldi, gelmeyen kurumlar da var.''

Kendisi de 'KEYZEDE' olan ve yargı yoluna başvuran Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel, Zeki Sayın'ın 71 günlük sessizliğin ardından gelen açıklamasını ntvmsnbc için değerlendirdi.

"KEY mağdurlarına bayramdan önce ödeme yapılmalı" diyen Tezel sözlerini şöyle sürdürdü:

LİSTELER KOLİYLE DEĞİL CD İLE GÖNDERİLİYOR
Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY’in ödenmesinden sorumlu olan kişi. Açıklama yapmış. Diyor ki, “Koliler henüz açılmış değil. Binlerce koli var”. Bana göre tamamen yalan. Çünkü hiçbir kurum hiçbir itirazcının bilgilerini koliyle göndermiyor. Listeler CD ortamında veya elektronik ortamda gönderiliyor.

RAMAZAN KOLİSİYLE KARIŞTIRIYOR OLABİLİR

Zeki Sayın'ın sözünü ettiği kolilerin ne olduğu konusunda bir fikriniz var mı?
Zeki Sayın, sanırım Ramazan kolisiyle karıştırıyor. Bunlar olsa olsa Ramazan kolisi olabilir. Zeki Sayın bu kolileri açsın, Ramazan bitmeden kullansın.

Kurumlar  28 Haziran’a kadar internet ortamında, disket ortamında, cd ortamında listelerini  Türkiye Emlak Bankası A.Ş Yönetimi’ne, Zeki Sayın’a verdiler. Şu anda Zeki Sayın’ın yapması gereken bunları birleştirmek, tüm kurumlardan gelen listeleri tek bir liste haline getirip Türkiye Emlak Bankası A.Ş’den Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na göndermektir. Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı da gelen listeyi toplam para miktarına göre Ziraat Bankası’na, diğerini Resmi Gazete’ye göndererek yayınlatacak. Ama esas burada işi beceremeyen Emlak Bankası A.Ş’dir. Tüm kurumlar listeleri göndermişler, tüm kurumların gönderdiği listeyi tek bir liste haline getiremeyen Emlak Bankası A.Ş Yönetimi, şimdi Emlak Gayrimenkul Yönetim Ortaklığı'nı da zor duruma düşürmüştür. Çünkü Emlak Gayrimenkul Yönetim Ortaklığı'nı da, kendisine bir liste bulunmadığı için elindeki parayı vatandaşlara dağıtamıyor.

MAĞDURLARA BAYRAMDAN ÖNCE ÖDEME YAPILMALI

Yaptırımın olmayacağından hareketle mi bir savsaklama söz konusu acaba?
Ya görevi ihmal var; birileri görevini ihmal ediyor. Ya da birileri görevini savsaklıyor. Ama her hal ve şartta 5.8 milyon itirazcı mağdur, paraları olduğu halde bekliyorlar. Önümüzde de bayram var. En azından bayram öncesinde mağdurların paralarının ödenmesi en doğrusu olur.

Listeleri göndermeyen kurumlar olduğu ve listeler için bir tarih verilemeyeceğinden söz ediyor Zeki Sayın. Hızlandırmak için ne yapılabilir, hak sahipleri için öneriniz var mı?
Zeki Sayın’ın açıklaması çelişkili. Kurumlardan daha listeleri göndermeyenler var diyor. 28 Haziran’dan sonra gönderilenleri zaten kabul etmeyeceğiz, diyor. Zaten 28 Haziiran 2009 kurumların Emlak Bankası A.Ş’ye liste göndermelerinin son günüydü. Bundan sonrakileri kabul etme imkanı gerçekten yok.

2.5 aydır henüz bu listeyi tek bir liste haline getirmeyi becerebilmiş değiller. Burada vatandaşlara düşen görev şu: Bu kurum Ali Babacan'a bağlı. İşin enteresan yanı, KEY paraları dağıtılırken bu bakanlar sırayla televizyonlara çıkıp, "KEY’i dağıtıyoruz" diyorlardı. Şimdi beceriksizlik olunca onlar arka plana çekiliyorlar, hiç sesleri çıkmıyor.

70 gündür sayaç çalışıyor. 70 gün sonra lütfedip bir açıklama gönderdiler o açıklama da açıklama değil. Ne zaman listelerin açıklanacağını bilmediklerini söylüyorlar. Biz açıklamanın ne zaman yapılacağını kime soracağız? İstiareye mi yatalım.

5.8 MİLYON KİŞİ DAVA YOLUNA GİTMEYİ BEKLİYOR

Siz de KEY mağdurlarındansınız ve  kişisel olarak KEY’le ilgili yaptığınız bir girişim mevcut.
Evet. Ben Zeki Sayın’a, Emlak Bankası A.Ş’ye güvenmediğim için 28 Haziran’dan sonra gittim idari yargıda davamı açtım. Davam devam ediyor, büyük ihtimalle yakında sonuçlanacak. Olumlu sonuçlanacağını umuyorum. Çünkü ben haklıyım, 1400 lira ödenmesi gerekirken 60 küsur lira ödendi. Avukatım Yelda Kaya, bu konuyu sonuçlandırmaya çalışıyor. Çünkü arkadan 5.8 milyon kişi de dava yolunu deneyeceklerdir. Hepsi dava açarak bu paralarını alabilirler. 

Yine Zeki Sayın’ın açıklamasında 2.8 milyon lira ödeyeceğiz, diyor. 5.8 milyon kişi dava ederse ödeyecekleri para 5.8 milyar lira olur. Çünkü her bir davadan 1.000 lira dava ve avukatlık masrafı çıkacaktır. Türkiye Emlak Bankası A.Ş, daha fazla dava ve avukatlık parasını ödemek zorunda kalacaktır.

Öte yandan bu konuyu bir sene önce sizinle konuşmuştuk; “Bunlar bu listeyi yapmayı beceremezler. Yaklaşık 6 milyon dava çıkar, 6 milyon davada da 6 milyon lira para çıkar” demiştik. Bakın, kehanetimiz gerçekleşiyor. Görünen köy kılavuz istemez.

AVUKAT OLSAYDIM...

Bu kadar dava açılması gerçekçi mi? Hak sahiplerine artık bıkkınlık gelmiş olabilir mi?
Mesleğim avukatlık değil ama avukat olsaydım ilan ederdim, “Ne kadar 'KEYZEDE' varsa bana gelsin, tek kuruş istemiyorum" derdim. Çünkü bu davanın kazanılması işten bile değil. O kadar basit. Haklılar çünkü. O kadar açık bir hukuksuzluk var ki, bu davaların kazanılmamasına ihtimal yok.

Sayfa Yükleniyor...