Kıdem tazminatı tavanı 2018'de ne oldu? (Kıdem tazminatı hesaplama)

Kıdem tazminatı tavanı tutarı yeni yılda yüzde 5,6 zamlanarak 5001,76 liraya yükseldi. Bu rakam 1 Ocak-30 Haziran arasında geçerli olacak. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor? Kimler kıdem tazminatı alabilir?

Kıdem tazminatı tavanı 2018'de ne oldu? (Kıdem tazminatı hesaplama)

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı ocaktan itibaren yüzde 5,6 zamlandı.

Hürriyet'in haberine göre, geçen yıl 4 bin 732,48 lira olan kıdem tazminatı tavanı yeni yılla birlikte 5001,76 liraya yükseldi. Bu rakam, 1 Ocak-30 Haziran arasında geçerli olacak. Haziran ayından sonra kıdem tazminatının tavanı daha da artacak.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Kıdem tazminatı alabilmek için işyerinde en az bir yıl çalışmış ve işveren tarafından işten çıkarılmış olmak gerekiyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar kıdem tazminatı alamıyor. Ancak, erkekler askerlik hizmeti için ve kadınlar da evlilik nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalırsa, tazminata hak kazanıyor. Ayrıca, emeklilik için gerekli süreyi ve prim ödeme gün sayısını dolduranlar da kendi istekleri ile işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabiliyor.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?

Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o işyerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor. Örneğin, son aldığınız brüt ücret 2 bin 500 liraysa, aynı işyerinde 7 yıldır çalışıyorsanız ve işvereniniz sizi işten çıkarttıysa; kıdeminiz 17 bin 500 bin lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.

YANLIŞ HESAP YAPMAYIN

Özellikle yüksek ücretle çalışanlar, aylık ücret ile çalıştıkları yılı çarparak, çıkan rakamı tazminat olarak alacaklarını zannediyor. Oysa tazminata konu olacak tavan aylık bu yıl için 5.001,76 liradır ve bunun üzerinde ne kadar maaş alınırsa alınsın tazminat hesabı 5.001,76 lira üzerinden yapılır. Örneğin, brüt ücretiniz 6 bin lira olsun, işyerinde de 5 yıldır çalışıyor olun. 6 bin liranın 5 yıl ile çarpılması sonucu çıkan 30 bin liralık kıdem tazminatı yanlış hesaptır. Doğrusu, 5.001,76 liranın, 5 yıl ile çarpılması sonucu çıkan 25.008,8 liradır.

KIDEM FONUNDA SON DURUM NE? (PROF. CEM KILIÇ YANITLADI)

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • maaş
  • Ekonomi
  • Para
  • kıdem tazminatı

Sayfa Yükleniyor...