Kiptaş hasılat paylaşımı modeline geçti

Şirket, 200 bin metrekarelik arsadan toplam 210 milyon TL gelir elde edecek.

Kiptaş’ın bu modele ilk kez yöneldiği şirket Özyazıcılar İnşaat oldu. Şirket, Kiptaş’a ait Maltepe’de yer alan 200 bin metrekarelik arsada 2 bin 150 konutluk Nish Adalar projesini hayata geçirecek. Kiptaş’ın alacağı para ise 210 milyon TL.  Maltepe sırtlarındaki arazi, Büyükada, Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada’yı tepeden görüyor.

Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, “Aslında, bu metoda yabancı değiliz. Daha önce kısmi hasılat paylaşımı uyguluyorduk. Özyazıcı Grubu satışı üstlenmek istedi. Biz de yaptığımız değerlendirme sonucunda el sıkıştık. Özyazıcı Grubu projede arsamız karşılığı bize en az 210 milyon TL ödeme yapacak. Satıştaki ciroya bağlı olarak bu rakam daha da fazla artabilir” dedi.

Sağlayacakları kaynakla yeni arsalar alacaklarını kaydeden Yıldırım, “Çatalca ve Esenyurt’ta yeni başlayacağımız projelerde de bu kaynaktan faydalanacağız. Riske girmeden bilançomuzu düzelteceğiz. Nakit durumumuz güçlenecek. Sistem başarılı olursa, bu yöntemi başka arazilerimizde de kullanacağız” dedi.

Nish Adalar Ocak 2011’de satışa çıkacak. Özyazıcı Grubu, cuma gününden itibaren talep toplamaya başladı. İnşaatına bu hafta başlanacak projenin ilk teslimatları 2012’de gerçekleştirilecek. Toplam 160 bin metrekare yeşil alanı bulunan projedeki konutların yüzde 75’i deniz manzaralı olacak.

DİĞER PAYLAŞIMLAR İSE ŞÖYLE:
Akkoza: Esenyurt’ta yer alan ve üç bölümden oluşan projenin konut bölümünün arsa sahibi Mermerci ailesi. Mermerciler, satılan konutlardan yüzde 28.5 oranında pay alıyor.

212 Ağaoğlu Residence: Edip İplik’in sahibi Akın ailesi, ‘212 Ağaoğlu Residence’de Ağaoğlu ile hasılat paylaşımı modeliyle anlaştı. Anlaşmaya göre satılan konutlardan Akın ailesi yüzde 38 pay alıyor.

Eston Şehir ve Göl: Her iki proje de Mermerciler’e ait arsa üzerinde gerçekleştirildi. Anlaşma çerçevesinde satılan konutlardan, aynı zaman Akfil Grup’un da sahibi olan Mermerci ailesi yüzde 20 civarında pay aldı.

Kamu projeleri: Kamuda ise Batı Ataşehir’in üçüzleri olarak bilinen Ağaoğlu My World, Uphillcourt ve Kentplus ve Bahçeşehir’deki Kuzu Gruba ait Spradon projeleri, Ispartakule, Bizim Evler, Divan Residence gibi projeler hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçiriliyor.

HASILAT PAYLAŞIMI MODELİ NEDİR?
Kişi ya da kurumların kendi arsalarını, üçüncü kişilere belirli bir bedel karşılığı  devretmesi. Örneğin, 100 milyon TL’lik bir projede yüzde 35 oranında hasılat paylaşımında anlaşılırsa arsa karşılığı satılan konutların satış bedelinin yüzde 35’i arsa sahibine verilir. Geriye kalan yüzde 65’i projeyi yapan ve satan şirket devralır. Paylaşım, aylık, yıllık veya konut bazlı yapılabilir.

Sayfa Yükleniyor...