"17 ülkede mağazamız var, sadece Türkiye'de dövizle kira ödüyoruz!"

17 ülkede mağazası bulunan hazır giyim markası DeFacto'nun CEO'su İhsan Ateş, sadece Türkiye'deki AVM'lerde döviz ile kira ödediklerini söyledi. Diğer 16 ülkede ise kiralar o ülkenin yerel para birimi ile ödeniyor.

"17 ülkede mağazamız var, sadece Türkiye'de dövizle kira ödüyoruz!"

Perakende giyim markası DeFacto, yurtdışındaki 100’üncü mağazasını ’ın Tanca kentinde açtı. Türkiye dahil 17 ülkede faaliyet gösteren DeFacto’nun toplam mağaza sayısı 419’a çalışan sayısı da 10 bin 250’ye çıktı. Yurtdışı büyüme stratejisi kapsamında öncelikli olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgelerine odaklanan şirket, ’taki mağaza sayısını da kısa süre içinde 5’e çıkarmış oldu.

2017'DE YURTDIŞI CİRO HEDEFİ YÜZDE 20

DeFacto, 2017 yılında da 125 milyon TL yatırımla 100’den fazla mağaza açacak. Tanca’daki mağaza açılışı nedeniyle bir grup gazeteciyle bir araya gelen DeFacto CEO’su İhsan Ateş, global marka olma yolunda emin adımlarla yürüdüklerini analattı. İhsan Ateş, “Gelecek yıl yurtdışı gelirlerinin genel ciro içerisinde yüzde 20 paya sahip olmasını planlıyoruz. Orta vadede bu oranı daha da artıracağız” dedi. Ateş sözlerine şöyle devam etti: “Gelecek yıl var olduğumuz pazarlarda derinleşmeyi, 20 yeni ülkeye daha girmeyi ve yurtdışında 70 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. Kazakistan’daki dağıtım merkezimizin kapasitesini artıracağız. Kazakistan dışında Fas, Güney Irak, Mısır ve Rusya’da açılacak 4 yeni dağıtım merkezini de 2017 yatırım planımıza aldık.”

"FAS’TA İLGİ BÜYÜK, BEŞİNCİ MAĞAZAYI AÇTIK"

"17 ülkede mağazamız var, sadece Türkiye'de dövizle kira ödüyoruz!" - 1 Tanca'da açılışı Faslılar kapıda bekledi.

Faslılar’ın Türk markalarını çok sevdiğini ve DeFacto’ya gösterdikleri yoğun ilginin 700 bin nüfuslu Tanca şehrine bir mağaza daha açtırdığını söyleyen İhsan Ateş, “Afrika’nın en büyük beşinci ekonomisi olan Fas’taki ilk mağazamızı 2015 yılında Marakeş’te açtık. Yüksek talep neticesinde kısa sürede Tanca’da 3’üncü, Fas’ta 5’inci mağazamızı hizmete sunduk. Rabat, Kazablanka ve Kenitra şehirlerinde üç yıllık yatırım planımızı uygulamaya koyduk. Bu kapsamda 2017 yılı boyunca 15 yeni mağaza daha açarak ülke genelinde toplam 20 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz...” dedi. Fas'ın Avrupa'ya en yakın şehri olan Tanca, İspanya'nın güneyindeki turistik kıyılara feribotla sadece 1 saat uzakta yer alıyor. Tanca ayrıca Atlas Okyanusu'nu da komşu...

DÖVİZLE KİRA SİTEMİ

DeFacto CEO'su Ateş, gazetecilerin AVM'lerdeki kiraların dövizle alınmasının kendilerini nasıl etkilediği sorusunu da şöyle yanıtladı: Yurtdışında 16 ülkede mağamız var. Bu ülkelerin birçoğunda da AVM’lerin içinde yer alıyoruz. Fakat hiçbir ülkede mağazalarımız için kiraları dövizle ödemiyoruz. Her ülke, mağaza kirasını kendi yerel para birimi ile alıyor. Mesala Rusya’da Ruble ile , Katar’da Riyal ile ödeme yapıyoruz. Yurtdışında mağaza sahipleriyle o ülkenin para birimi üzerinden kira anlaşması yapıyoruz. Buna karşın sadece Türkiye’deki AVM'lerde dolar ve euro ile kontrat yapmaktayız. Bu durum sadece bize özel, TL kazanırken dolar ve euro ile kira ödemek mantıklı değil. Böyle bir dönemde TL’ye dönmek en doğrusu olur...”

"17 ülkede mağazamız var, sadece Türkiye'de dövizle kira ödüyoruz!" - 2 DeFacto CEO'su İhsan Ateş

2019 YILINDA HALKA AÇILMA PLANI

Avrupa’nın önemli moda markalarından C&A’in Türkiye’deki mağazalarını devralma işleminin sonuna geldiklerini de hatırlatan İhsan Ateş, “C&A mağazalarını devralmıştık. Burada yaptığımız çalışmalarda 24 mağazanın 16 tanesi Defacto oldu. 4 mağaza ile de değişim için son noktaya gelindi. Yurtdışında Romanya ve Sırbistan’da satın alma yapabiliriz. Bu alanda girişimlerimiz var. 2019 yılında da borsaya açılmayı planlıyoruz” dedi.

EN İYİ CİRO BAĞDAT'TA

Dünyada en çok ciro yapan mağazalarının Irak’ın Başkenti Bağdat’ta olduğunu anlatan İhsan Ateş, “Bugün Bağdat’ta 3 mağazamız var. Bu mağazalar dünyada en çok ciro yaptığımız şubelerin başında. Bir mağazanın cirosu 2-3 milyon lira arasında değişiyor. Bunun dışında Fas, Katar gibi ülkelerde de önemli cirolara ulaşıyoruz” dedi.

YENİ FABRİKA BATMAN’DA 'TEŞVİK'İ BEKLİYOR

Türkiye’de 3 üretim tesisleri bulunduğunu anlatan Ateş, “4’üncü fabrika için çalışmalarımız başladı. İstanbul, Sivas ve Batman’da fabrikalarımız var. 4’üncü fabrika için teşvikleri bekliyoruz. Batman’da 2’nci fabrika yatırımını teşvik yasasının resmileşmesiyle hayata geçireceğiz. Daha çok kazak üretimine odaklanacağımız yeni yatırımı kısa sürede açıklayabiliriz” dedi.

AVM KİRALARI TL'YE DÖNECEK Mİ?

Sayfa Yükleniyor...