Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Bilir: İşlenen verilerle ilgili kişilere bilgilendirme yapılmalı

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, NTV yayınında soruları yanıtladı.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Bilir: İşlenen verilerle ilgili kişilere bilgilendirme yapılmalı

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. 

Prof. Dr. Faruk Bilir özetle şunları söyledi:

"Kimliği belirlenebilir her türlü bilgi kişisel veridir. Bize ulaştırması, bizi tanımlaması önemli. 

Kişisel Verileri Koruma Kanunu, 7 Nisan 2016'da girdi. Kanunda bir takım temel ilkeler var. Amaçla sınırlı olmalı. Veri işleme belli bir şarta dayanmalı. Hukuka uygun olmalı. 8 tane veri işleme şartı var. En önemlisi açık rıza. Bu verilerin hangi amaç için kullanılacağının bilgilendirilmesi yapılmak zorunda. 

Gereksiz veri işlenmemesi önemli. Kimlik fotokopisinin alınması gereksiz veri işlemedir. Kurum yayınlanmasını uygun gördüklerini internet sitesinde yayınlıyor. Amaç ilgili kişilerin veri ihlalinden dolayı mağdur olmamaları. 

Teknoloji hayatımıza hızla girdi ama kullanımında kontrolün bizde olması gerekir. Kişisel verilerin bize özel olduğunu bilerek paylaşım yapmamız gerek. Sosyal medyada paylaştığımız bir fotoğraf amacı dışında kullanılamaz. Sosyal medya kuruluşları amacına uygun veri işlemeli. 

İSTENMEYEN KISA MESAJLARA ENGEL

Herhangi bir şekilde kanundaki veri işleme şartlarına dayanmayan çağrılar da buna girer. Kanundaki veri işleme şartlarını hatırlatmak için böyle bir karar aldık. 

KİŞİSEL VERİLER NASIL KORUNUR?

Kurumlar bu kanundaki yükümlülüklere uymalı, Kurumlar bazında bazı alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. İnsanı esas almayan veri işlemesi yapılmamalı. İnsanımıza ne kadar değer verildiğinin göstergesidir. Daha iyi yaşamamızı sağlayacak bir düzenleme."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Fotoğraf
  • Sosyal Medya

Sayfa Yükleniyor...