KİT'ler 2.2 milyar liralık zarar yazacak

Kamu iktisadi teşebbüsleri, önümüzdeki yıl 2.2 milyar lira görev zararı verecek. Zararın üçte ikisi, fındık alımına başladıktan sonra mali dengeleri bozulan TMO'dan gelecek.

Hükümet, 2010 yılı uygulamalarında belirleyici olacak temel politika dökümanlarından olan "2010 yılı programı"nı da tamamladı.

Programda kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) 2010 yılı mali hedefleri de yer aldı. Beşi özelleştirme kapsamında olan 27 kuruluş, önümüzdeki yıl 7.3 milyar lira yatırım yapacak.

Yatırımların 2.6 milyar liralık bölümünü, son dönemde hızlı tren projelerine ağırlık veren Devlet Demiryolları gerçekleştirecek.

Kuruluşlara görev zararları için de bütçeden transfer yapılacak. Görev zararı verecek kuruluşlar listesi, 2009'un hemen hemen aynısı.

İlk sırada Toprak Mahsulleri Ofisi yer alıyor. FİSKOBİRLİK'le yaşanan tartışmanın ardından fındık alımı için devreye girdikten sonra mali dengeleri bozulan ofise 2010'da görev zararı ve yardım olarak bütçeden 1 milyar 370 milyon lira aktarılacak. Ofisin fındık ve diğer alımlarından kaynaklı zararları için 2009'un ilk dokuz ayında 2 milyar 940 milyon liralık nakit aktarım ve özel tertip senet ihracı gerçekleştirildi.

İkinci sırada ise bedava kömür dağıtımı nedeniyle son beş yılda 1 virgül 4 milyar lira görev zararı veren Türkiye Kömür İşletmeleri var. İşletme, 2010'da da 462 milyon lira görev zararı verecek.

Devlet Demiryolları ise 347 milyon lirası görev zararı, 2.2 milyar lirası da sermaye olarak bütçeden 2.5 milyar liranın üstünde kaynak alacak.

Sayfa Yükleniyor...