KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Çözüm enerji alanında yeni ufuklar açacak

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nde yaptığı konuşmada Kıbrıs'ta çözümün enerji alanında yeni ufuklar açacağını ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Çözüm enerji alanında yeni ufuklar açacak

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dünya Enerji Konseyinin en önemli global organizasyonu olan ve bu yıl 23’üncüsü İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta çözümün, enerji alanında da hem bölgesel hem de global yeni ufuklar açacağını söyledi.

İstanbul’da gerçekleşen 23. Dünya Enerji Kongresi’nin temel fikrinin “Barış İçin Paylaş” anlayışı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Doğu Akdeniz’de bu anlayışın Kıbrıs’ın da rol almasıyla gerçekleşebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Doğu Akdeniz’de yeni ufukların barış için paylaşma anlayışı ile açılabileceğini ifade ederek ortak hedefin “Hep birlikte barış için paylaşarak, işbirliği ile yeni ufuklara açılmak” olması gerektiğinin altını çizdi.

“Yeni Ufukları Kucaklamak” ana fikriyle düzenlenen uluslararası kongrenin açılışına, devlet başkanı düzeyinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev katıldı. 5 devlet başkanı da kongrenin açılış töreninde konuşma yaptı.

"MAKUL VE GERÇEKÇİ BİR ANLAYIŞ"

Cumhurbaşkanı Akıncı Erdoğan, Putin, ve Aliyev’in dinleyicileri arasında olduğu konuşmasında son 16 aydır Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüm için yoğun müzakereler yürütülmekte olduğunu anımsatarak, Rum tarafının da makul ve gerçekçi bir anlayış geliştirmesi halinde kısa zamanda iki kesimli bir federasyona ulaşılmasının mümkün olduğunu vurguladı.

“Böylesi bir durumda kurulacak Birleşik Kıbrıs Federasyonu dünyadaki enerji güvenliği ve enerjiye erişim konularında ciddi katkılar yapabilecektir. Bölgemizde keşfedilen hidrokarbon kaynaklarından çıkarılacak doğalgaz, inşa edilecek bir enerji koridoruyla Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya en hesaplı ve güvenli bir şekilde ulaştırılabilecektir” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun olmasının sadece Kıbrıslı Türk ve Rumlara fayda sağlamakla kalmayacağını ifade etti.

EKONOMİK POTANSİYEL VURGUSU

Ortaya çıkacak refah ve yarar birliği kısır çatışmaların bir kenara itilmesine ve Türkiye, Yunanistan, İsrail ve Mısır gibi bölgede önemli rol oynayan devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini işbirliği ve barış temelinde yeniden tanımlamalarına imkan tanıyacağına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta çözümün, sadece Kıbrıs ve Türkiye için değil çok daha geniş bir coğrafyaya yayılan büyük bir fırsat ve ekonomik potansiyelden söz edilmesinin mümkün olabileceğini dile getirdi.

Doğalgazın yanı sıra, Ortadoğu coğrafyasını elektrik kabloları ile deniz altından Avrupa’ya bağlayacak projenin de gündemde olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle konuştu:

“İsrail-Güney Kıbrıs-Girit ve Yunanistan arasında planlanan bu proje yerine İsrail–Kıbrıs ve Türkiye arasında döşenecek bir kablo çok daha hızlı, daha ucuz ve daha kısa mesafeli olacaktır. Kıbrıs’ta çözüm bu alanlarda da yeni ufuklar açacaktır.”

"JEOPOLİTİK İSTİKRARSIZLIKTAN OLUMSUZ ETKİLENDİ"

Bir süreden beridir global koşulların enerji sektöründe ciddi zorluklar yarattığına da dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, enerji fiyatları ve üretiminin, yükselen ekonomilerdeki ekonomik büyümenin yavaşlamasından ve jeopolitik istikrarsızlıktan olumsuz etkilenerek büyük değişimlere uğradığını belirtti.

Petrol fiyatlarındaki tarihi düşüşe, dünyada yaşanan ekonomik durgunluktan dolayı azalan talep kadar enerji arzındaki artışın da neden olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Arzdaki artışa öncellikle geleneksel olmayan yöntemlerle Kuzey Amerika’da üretilen petrol ve doğal gaz yol açmıştır. Bir de, örneğin AB’de alternatif enerji üretimine verilen teşvikler sonunda güneş ve rüzgârdan elde edilen enerji üretimi ciddi oranlarda artış göstermiştir” dedi.

Alternatif enerji üretiminin önümüzdeki 35 yılda daha da artması beklendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, küresel ısınmanın sınırlanması için, Aralık ayının başında Paris’te 190 ülkenin üst düzeyde katılımı ile gerçekleştirilen konferansta dünyadaki sera gazı salınımının 2050 yılına kadar yüzde seksen azaltılması, yani 35 yıl içerisinde dünya fosil yakıt tüketiminin bugünkünün 1/5’ine inmesi hedef olarak konduğunu hatırlattı.

"FOSİL YAKIT HALA ÖNDE"

Verilen teşvikler sonunda güneş ve rüzgârdan üretilen enerji ciddi bir artış göstermiş olsa bile, bunların toplam enerji üretim ve tüketimi içindeki paylarının oldukça düşük düzeyde kaldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Enerji sektöründeki son zamanlardaki değişiklikler ve konan bu hedeflere rağmen, günümüzde enerji üretiminin büyük bir bölümü fosil yakıttan gelmektedir ve daha da önemlisi enerji temin etme yöntemlerinde ciddi bir değişiklik yoktur. Risk ve istikrarsızlıkların arttığı bu ortamda, arz çeşitlendirmesi her ülke için son derece önemlidir. Her ülke temel ihtiyaçlarını karşılayacak, ekonomik verimliliğini artıracak, temiz, kesin ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına erişmek istemektedir. Bundan doğal bir şey de olamaz”.

PUTİN AKINCI İLE SOHBET ETTİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Enerji Kongresi’nde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile tanıştırdı. Akıncı ve Putin bir süre sohbet etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Çözüm enerji alanında yeni ufuklar açacak - 1

Akıncı zirvedeki konuşmasında Doğu Akdeniz'deki yeni enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden taşınmasının en mantıklı ve en ekonomik seçenek olduğunu belirtti, tüm araştırmaların bunu doğruladığına işaret etti.

Sayfa Yükleniyor...