KOBİ'lere kredi garantisi komisyondan geçti

KOBİ'lerin kriz ile daralan finansman imkanlarına ulaşmasını kolaylaştırmayı ve kredi sisteminin etkin işlemesini sağlamayı amaçlayan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle, firmalara kredi garantisi sağlamak üzere 1 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarılacak ve/veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç edilecek. İhraç edilecek özel tertip DİBS için Hazine Müsteşarlığı bütçesine tertip açmaya ve bu tertibe 1 milyar liraya kadar ödenek aktarmaya Maliye Bakanı yetkili olacak.

Bankaların da sistemde etkin rol alabilmesi için Bankacılık Kanunu'ndaki bazı sınırlamalar da kaldırılıyor. Buna göre, bankaların, bu kuruluşlara katkıda bulunmalarını teşvik için kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarında, pay sahibi olacak bankaların genel müdür veya yardımcıları yer alabilecek. Ortaklık payları, kredi olarak sayılan işlemler arasında yer almayacak. Böylece söz konusu ortaklık payları için bankaların ilave bir maliyet üstlenilmesi önlenmiş olacak.

Nakit kaynak ve/veya özel tertip DİBS aktarılacak kredi garanti kurumları ile aktarılacak kaynağın kullandırılmasına ilişkin usul ve esaslar ise Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tasarının görüşülmesi sırasında soruları yanıtlarken, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek olan kredi garanti kurumlarına 1 milyar liraya kadar bir kaynağın Hazine tarafından aktarılmasının öngörüldüğünü, 1 milyar liralık kaynağın en az 10 katına kadar bir kredi kefaletine dönüşmesini beklediklerini söyledi.

Mevcut, Kredi Garanti Fonu AŞ'nin ödenmiş sermayesinin 60 milyon lira olduğunu, ve toplam 370 milyon liralık krediye garanti verdiğini anımsatan Babacan, şunları söyledi:

"Bu fonun ortaklık yapısı değişecek. Bu fona bankaların da ortak olması için şu anda Türkiye Bankalar Birliği görüşmelerini sürdürüyor. Bu düzenleme sadece mevcut Kredi Garanti Fonu için değil, ileride kurulabilecek benzer kuruluşlar için de geçerli. Hazine, direk ortak olmayacaktır. Bunun için de kuruluşun ana sözleşmesinde değişiklikler gerekecektir. Fonun iki ana ortağı olan TOBB ve KOSGEB, ana sözleşmeyi bizim istediğimiz çerçevede değiştiriyor. Bu da tamamlandıktan sonra yapılacak protokolle, Hazine'nin 1 milyar liralık bir imkanı bu kuruluşa vermesi söz konusu olacak. Ancak, bu 1 milyar lira, mevcut ödenmiş sermaye ve ortakların taahhüt edeceği yeni sermaye düşünüldüğünde, en az 10 milyar hatta daha yüksek bir miktarda KOBİ kredisinin garanti kapsamına alınmasını sağlayacak."

Babacan'ın verdiği bilgiye göre, bu yıl Mart ayı itibariyle sektörün toplum kredi hacmi 374 milyar lira. KOBİ'lerin bu tutar içindeki payı ise 84 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

KOBİ'LERDE KREDİ TAKİP ORANI YÜZDE 5.9
Bankacılık sektöründe toplam kredilerin takibe düşme oranı yüzde 4.4 olmasına karşın, KOBİ kredilerindeki takip oranının yüzde 5.9 olduğunu vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:

"Bizim bu sistemi hızlandırmamızın önemli sebeplerinden biri, bu trendin son aylarda daha belirgin hala gelmesidir. KOBİ'lerimiz açısından, kredi kullanacakları zaman en önemli konu teminattır. Genel ekonomik şartlar sıkıntılı olduğunda, riskler arttığında bankalar yüksek miktarda garanti talep ediyor. Kredi garanti kuruluşları ve bu sistem, bu noktada devreye giriyor. Bankaların aşırı ihtiyatlı yaklaşarak çok yüksek teminat istedikleri müşteri grubundan belli bir oranda Kredi Garanti Fonu'na ödeme yapılarak, bir bakıma kredi garanti kapsamına alınmış olacak. Krediyi banka tahsil edemediği zaman belli bir oranını, kredi garanti kuruluşu o bankaya ödemeyi yapacak. Banka, alacağının beli bir oranı sağlama bağlanacağı için, daha düşük teminatla krediyi KOBİ'lere kullandırma imkanına sahip olacak.''

Babacan, 1 milyar liranın az olmadığını, kredinin kullanılmasının ardından vadesinde ödenmemesi halinde fonun devreye gireceğini belirterek, "Bu rakamın da 1 milyar lira seviyeye ulaşması bu yıl içinde olası görülmüyor. Çünkü, sistemin tümünde takibe dönüşen kredi şu an için 5 milyar lira. Biz, 1 milyar liranın bu yıl için fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Babacan, bankaların kredi garanti kuruluşuna ortak olmasını istediklerin, onların da konuya sıcak baktıklarını ve çok sayıda bankanın sisteme girmesinin bekledikleri söyledi.

Sayfa Yükleniyor...