Koç Holding'den 1.7 milyar lira kâr

Koç Holding'in ana ortaklığa düşen 2010 konsolide net kârı, iştiraki Yapı Kredi Bankası'nın kaydettiği yüksek kâr artışının öncülüğünde yaklaşık yüzde 21 artışla 1.73 milyar lira oldu.

Koç Holding'den 1.7 milyar lira kâr

Koç Holding'in KAP'a açıkladığı konsolide sonuçlarına göre, 2010 satış gelirleri de yaklaşık yüzde 24 artışla 48.82 milyar lira oldu. Reuters anketine göre, satış gelirlerinin 50.71 milyar lira olması bekleniyordu. Holding, 2009 yılında 39.46 milyar lira satış geliri elde etmişti.

Holdingin KAP'a gönderdiği finansal dip notlarında yer alan bilgiye göre, toplam gelirlerinin 31.59 milyar lirası enerji, 7.86 milyar lirası otomotiv, 7.29 milyar lirası dayanıklı tüketim, 5.04 milyar lirası finans ve 2.79 milyar lirası da diğer sektörlerden geldi.

Holdingin faaliyet kârı 4.1 milyar lira, vergi öncesi kârı ise 3.89 milyar lira olarak gerçekleşti. Holding'in net dönem kârı ise 3.14 milyar lira oldu.

Koç Holding'ten yapılan açıklamada, faaliyet gösterilen tüm ana işkollarında başarılı performanslar elde edildiğini belirten Koç Holding CEO'su Turgay Durak, yurt içi performansın yanı sıra, yurt dışı pazarlardaki zorlu talep koşulları ve Türk Lirası’nın kuvvetli seyrine rağmen kombine ihracat gelirlerinin de yüzde 29 artışla 7.6 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Durak, "Bundan sonraki dönemde de bölgesel ekonomik dalgalanmalardan en az şekilde etkilenmek amacıyla ihracat pazarlarını çeşitlendirmeyi sürdüreceğiz’’ dedi.

Durak, 2010 sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Tüpraş, güçlü operasyonel ve finansal yapısı, yüksek depolama kapasitesi ve geniş dağıtım ağı ile desteklediği stratejisini sürdürmüş, maliyet azaltıcı ve verimlilik artırıcı projeler uygulamaya devam etmiştir. Böylece küresel rafinaj sektöründe yaşanan zorluklara rağmen, kârlılık hedeflerini gerçekleştirmiştir... Aygaz, yüzde 30 düzeyinde pazar payını korurken pazarında liderliğini sürdürdü. OPET ise 277 milyon dolar yatırım yaparken pazar payını şüzde 17’ye çıkardı...Yapı Kredi Bankası yüzde 45 artışla emsalleri arasında konsolide net kârını en fazla artıran banka olmuştur...Arçelik, 2010 yılında da beyaz eşya, klima ve TV pazarındaki liderliğini korumuştur... Otomotiv şirketlerimiz Türkiye’nin otomotiv ihracatından yüzde 50, üretiminden ise yüzde 52 pay alırken, sektörün itici gücü olmaya devam etmiştir" diye konuştu.

Durak, 2010 yılında topluluk olarak 1.88 milyar lira kombine yatırım harcaması yaptıklarını, yeni yatırım ve kapasite artışlarıyla 5,000 kişiye yeni iş alanı açtıklarını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...