Koç Holding'den 2 milyar lira kâr

Koç Holding 2008'de 56 milyar lira ciro, 2 milyar lira net kâr elde etti. Koç CEO'su Bulgurlu, holdingin 1 milyar dolarlık nakit pozisyonu olduğunu belirtti.

Koç Holding'den 2 milyar lira kâr

Koç Holding 2008 yılında konsolide satış gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 19 artırarak 55.6 milyar TL’ye; faaliyet kârını ise yüzde 40 artırarak 5 milyar TL’ye yükseltti. Böylece Koç Holding 2008 yılında 2 milyar TL net kâr elde etmiş oldu.

Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, 2008 yılını dünyadaki pek çok ülke ve şirket açısından oldukça zorlu bir yıl olarak geride bıraktıklarını söyledi.

Bulgurlu, krize rağmen 2008 yılında stratejik olmayan işkollarından varlık fiyatları zirvede iken çıkmayı başardıklarını, son yıllarda sürdürülen yeniden yapılandırma programının başarılı sonuçları sayesinde bugün portföylerinin krize çok daha dayanıklı hale geldiğini açıkladı.

Koç Topluluğu olarak krizin etkilerini özellikle 2008’in son çeyreğinde herkes gibi hissetmeye başladıklarını belirten Bulgurlu, yılın ilk üç çeyreğindeki başarılı sonuçlarının son çeyrekteki güçlükleri bertaraf etmekte önemli katkıları olduğunu kaydetti. Bulgurlu, buna rağmen kârlarında önemli oranda erime olduğunu vurguladı.

2008 sonu itibariyle Koç Holding düzeyinde 1 milyar dolar net nakit pozisyonu taşıdıkları ve döviz pozisyonlarının kapalı olduğunu belirten Bulgurlu, 2009 yılının tüm dünya için çok daha zorlu bir yıl olacağını hatırlattı.

Bulgurlu, enerji sektöründe cirolarını yüzde 32 arttırırken; Tüpraş’ın yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarındaki yüzde 61’lik ani ve hızlı düşüşe rağmen yılı 432 milyon TL net kâr ile tamamladığını ifade etti.

PAZAR DARALDI, ARÇELİK LİDERLİĞİ KORUDU
Bulgurlu, dayanıklı tüketimde, Avrupa pazarının 2008 yılında yüzde 3-5 arasında daraldığını, Türkiye pazarının ise yüzde 3.5 küçüldüğünü, buna rağmen, beyaz eşyada yüzde 54, televizyonda yüzde 45 pay ile açık ara liderliklerini devam ettirdiklerini kaydetti.

Arçelik’in, Avrupa'nın 3'üncü büyük beyaz eşya şirketi konumunda olduğunu belirterek, 2008 yılındaki anket çalışmaları sonucu gerek müşteri gerekse bayi memnuniyetinde gözledikleri artışın kendileri için oldukça değerli olduğunu ifade etti. Arçelik’in zor piyasa koşullarına rağmen, 2008’de 6,8 milyar TL konsolide ciro elde ederek, uluslararası satış cirosunun toplam konsolide ciro içindeki payını 3.4 milyar TL ile yüzde 50’ye çıkardığını belirtti.

Bulgurlu, 2008 yılının otomotiv sektörü için zorlu bir yıl olduğunu, AB pazarı yüzde 8.1 daralma gösterirken, Türkiye pazarının da yaklaşık yüzde 17 oranında küçüldüğünü, buna rağmen, 2008 yılında Türkiye otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 47’sini topluluk şirketlerinin gerçekleştirdiğini, yine topluluk şirketlerinin Avrupa’ya yaptığı ihracatın yüzde 14,8 büyüdüğünü söyledi.

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİNE İNANIYORUZ
Bulgurlu, küresel bankacılık sektöründeki problemlere karşın Türkiye’deki bankacılık sektörünün çok daha güçlü durumda olduğunu vurguladı.

Bulgurlu, krizin olumsuz etkilerini asgari düzeye çekmeye çalışırken; bir yandan da küresel boyutta sektörlerindeki yeniden yapılandırma olanaklarını izlemeye devam edeceklerinin altını çizdi. Türkiye’nin uzun vadeli potansiyeline inançlarının yüksek olduğunu bir kez daha hatırlatan Bulgurlu, stratejik planlarını bu çerçevede yapılandırdıklarını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...