Koç: Yumuşak iniş başarılı olur

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Topluluğu olarak Türkiye ekonomisinin yumuşak inişte başarılı olacağı varsayımıyla 2012 yılında da yüzde 4 büyüme tahminiyle bütçelerini yaptıklarını belirtti.

Koç: Yumuşak iniş başarılı olur

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding 2011 Faaliyet Raporu'nda yer alan mesajında, dünyada gerek ekonomik gerekse siyasi açıdan önemli bir dönüm noktasında bulunulduğuna değinerek, Türkiye'nin doğuda ve batıda yaşanan farklı dönüşüm süreçlerinin tam ortasında yer aldığını kaydetti.

Çevre ülkelerin zorlu bir ekonomik süreçten geçtiği 2011 yılında, Türkiye'nin kendisini ekonomik ve siyasi arenada oldukça olumlu yöne ayrıştırabildiğinin görüldüğünü belirten Koç, özel sektörün güçlü yatırımlarla ülke ekonomisine destek olmaya devam ettiğini ifade etti.

Koç, 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel krizden en erken ve en hızlı çıkan ülkelerden biri olan Türkiye'nin, 2011 yılında da dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

''İstihdam artışında ise dünya liginde ilk sıraya yükseldi. Ancak Türkiye ekonomisinin de bazı kırılgan ve yapısal sorunları olduğunu biliyor ve global piyasalardaki dalgalanmanın ve belirsizliklerin yansımalarını özellikle son dönemlerde Türkiye ekonomisi üzerinde de gözlüyoruz. 2011 yılının ikinci yarısından itibaren büyüme hızı yavaşlamaya, borçlanma maliyetleri ise yükselmeye başlamış durumda. Özellikle cari açık ve enflasyonist baskılar, Türkiye için öncelikli makro riskler olarak karşımıza çıkıyor.

2012 yılına da bu belirsizliklerle başlıyoruz. Yılın ilk haftalarındaki gelişmeler ve T.C. Merkez Bankası politikalarının piyasa oyuncuları tarafından daha iyi anlaşılmaya başlaması, piyasalara ilk aşamada olumlu bir ivme kazandırmış durumda. Ancak hem Amerika'da hem Avrupa'da büyüme beklentilerinin oldukça zayıf olduğu 2012'de gelişmekte olan ülkelerin de büyüme hızlarında bir miktar düşüş yaşanmasını beklemek gerekiyor. Avrupa ve bilhassa Euro Bölgesi'nde zaten duraklama aşamasına gelmiş ülke ekonomilerinin bu belirsizlikler devam ettikçe küçülmeye başlaması finansal piyasaları daha da zorlayabilecek, reel sektörü ve ticaret hacmini büyük ölçüde daraltabilecek potansiyele sahip. Bu da şirketler özelinde stratejiler belirlenirken, ihtiyatlı olmak gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Koç Topluluğu olarak Türkiye ekonomisinin yumuşak inişte başarılı olacağı varsayımıyla 2012 yılında da yüzde 4 büyüme tahminiyle bütçelerimizi yapmış bulunuyoruz.''

2011 yılında şirketlerinin sergiledikleri performans ile sadece Türkiye'deki değil, dünyadaki emsallerinden daha iyi performans gösterdiklerini vurgulayan Koç, ''Gerek pazar payı kazanımları, gerek kar marjları, gerekse yenilikçi ürünler ile şirketlerimiz sektörlerinde yükselmeye ve dünya çapında itibar kazanmaya devam etmiştir'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...