Konut piyasası 2010'da canlanacak

Ekonomik krizin etkisinin en fazla görüldüğü sektörlerin başında gelen gayrimenkulde son aylardaki hareketlilik, 2010 yılı için umut ve beklentileri artırdı.

Konut piyasası 2010'da canlanacak

İstanbul, İzmir ve Ankara'daki emlak odalarının başkanları, 2009 yılının önceki yıldan daha iyi geçtiğini belirtirken, gelecek yıl bu iyiye gidişin artarak süreceğini bildirdi. Sektör temsilcileri, konuta olan talebin 2010 yılında artmasıyla fiyatlarda da bir miktar yükseliş bekliyor.
        
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, 2009'un son aylarının, aşağıya giden eğrinin terse dönmeye başladığı dönem olduğunu belirterek, 2010'da talebin artmasıyla bir fiyat yükselişi bekliyoruz'' dedi.
        
2006'nın ikinci yarısından itibaren gayrimenkul sektöründe ciddi bir durgunluk başladığını, bunun en önemli nedeninin konut kredi faizlerin yüzde 1.00'lardan yüzde 2,5'lara yükselmesi olduğunu anlatan Güleroğlu, ''2007-2008 de bu şekilde geçti. 2009'un 10. ayına kadar piyasalarda hiç kıpırdanma olmadı. Gayrimenkul bu aydan itibaren yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Yeni binaların yapımına da 2009'un ikinci yarısından sonra başlandı. Şu anda reklamlardan da görülebileceği üzere, gayrimenkul ilanları ortaya çıkmaya başladı'' dedi.
        
Güleroğlu, ikinci el piyasalarda da hareketlilik yaşanmaya başladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
        
''Satışlar birinci el piyasalarda yüzde 50 düşerken, ikinci el piyasada yüzde 80 oranında düşmüştü. Fiyatlara baktığımızda da 2005-2006 yıllarında arzın talebi karşılayamamasından dolayı 80 bin liralık daireler 125-140 bin liralara satılmıştı. Son durgunlukla birlikte de fiyatlar aslına doğru geriledi. Şu anda dip noktasında.
        
Yaklaşık bir aydır da piyasada ikinci el konutlarda alım yönünde talepler başladı. Bu talepler daha çok 70-90 bin lira fiyat aralığındaki dairelere yoğunlaştı. Diğerlerine de talep giderek artıyor. Piyasada 2010'da ciddi bir canlanma bekliyoruz. 2009'un son ayları aşağıya giden eğrinin terse dönmeye başladığı dönem oldu. 2010'da talebin artmasıyla bir fiyat yükselişi bekliyoruz, dolayısıyla alım için şu an tam zamanı.''
        
''İSTANBUL'DA KONUTLAR 'BASTIRILMIŞ' FİYATLARDA''      
İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, 2009'un, ekonomik krizin etkisiyle sadece belli başlı inşaat firmalarının ürettiği  konutların satıldığı bir yıl olduğunu söyledi.
        
Alt ve orta gelir grubundan ziyade üst gelir grubuna yönelik konutların alım satımlarının gerçekleştiğini anlatan Ateş, bu gruptaki lüks konutların da piyasa değerinin altında satıldığını dile getirdi.
        
Ateş, bu yıl büyük inşaat firmalarının Maltepe, Tuzla, İçerenköy, Başakşehir, Finanskent, Yeşilvadi'de ''parası olanlara'' konutlar yaptığını, konut kredisiyle emlak alanların sayısının bu yıl düşük seviyede kaldığını
kaydetti.
        
Üst gelir grubuna üretilen gayrimenkullerde bile fiyatların çok astronomik olmadığını belirten Ateş, firmaların hızlı satış yapabilmek için çok düşük kar oranlarıyla metrekaresi 1000 liraya dahi konut sattığını söyledi.
        
Sabri Ateş, 2010 yılı sonuna doğru piyasada büyük bir hareketlilik beklediklerini kaydederek, şöyle devam etti:
       
''Önümüzdeki yıl sonunda arz ve talepteki artışa bağlı olarak eldeki gayrimenkullerin fiyatları çok yükselecek ve sahibine para kazandıracak. Şu andaki fiyatlar bastırılmış fiyatlar. Eski dönemlerde metrekaresi 2 bin-2 bin 500 dolar olan konutlar bugün 1000-2000 lira arasına geriledi. Yani bugün itibariyle alan kazanacak. Ama tabii vatandaşın alması için mutlaka iyi bir gelire sahip olması lazım, ki ayda 1000-1.500 lira taksit ödeyebilsin. Elinde birikimi olmayan
alt ve orta gelir grubunun maaşla konut alması çok zor.''
        
Metrobüsün hizmet vermeye başlamasıyla İstanbul'da insanların daha uzak bölgelerde ev kiralayabildiğini belirten Ateş, böylece hem depreme dayanıklı konutlarda oturduğunu, hem daha ucuza, alışveriş merkezlerine, sosyal alanlara yakın yerleşim yerlerinde oturma imkanına sahip olduğunu dile getirdi.
        
''ANKARA'DA FİYATLAR ÇOK CAZİP''        
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Taylan da 2009 yılının, önceki yıla oranla çok kötü geçmediğini belirterek, ''6 aylık rakamlar da bize bunu gösterdi. Satış bazında bu yıl geçen seneye oranla bir artış yaşandı. Bu durum 2010 için beklentilerimizin daha umutlu olmasını sağlıyor. Sektörün önümüzdeki yıl ciddi anlamda hareketleneceğini düşünüyorum'' dedi.

''Bir kere, konut kredisi faizleri cumhuriyet tarihinin en düşük rakamlarında şu anda ve çok cazip. İkincisi konut fiyatları çok cazip. Birkaç yıldır fiyatlar artmıyor, yerinde sayıyor. Hatta bazılarında düşüşler bile oldu birkaç sene öncesine göre. Üçüncüsü ciddi bir mevduat söz konusu, ama insanlarımızda psikolojik bir beklenti var, 'bekleyelim, görelim' gibi. Bu psikoloji 2010'da yenilecektir. Dolayısıyla paranın artık piyasaya geçeceğini düşünüyorum. Altının yükselmesiyle birlikte ciddi bir altın bozdurma eğilimi yaşandı. Dolayısıyla buradan gelen bir parasal kaynak, yastık altındaki altınların bozdurulup paraya dönüşmesiyle ciddi bir kaynak olacak. Vatandaşın borsayla çok fazla işinin olmadığını görüyoruz. Döviz de artık standart bir seyirde gidiyor.
       
Yani gayrimenkul hem kullanım, hem de yatırım amaçlı şu anda tek alternatif olarak görünüyor. 2010'da da bu durum vatandaşlar tarafından daha iyi görülecek. Dolayısıyla 2010 için daha iyimseriz.''
        
Ankara'da ikinci el konut piyasasının ne durumda olduğu yönündeki soruya Taylan, ''Bence iyi, hareketli. Bir sıkıntı yok'' karşılığını verdi.
     

Sayfa Yükleniyor...