Konut satışlarında patlama

Türkiye genelinde konut satışları ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 78.9 artışla 194 bin 743 düzeyine yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 72.2 oldu.

Konut satışlarında patlama

Konut sektöründe yılın ikinci çeyreğinde canlanma başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekte konut satışları ilk çeyreğe göre yüzde 78.9 artışla 194 bin 743 düzeyine yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise artış yüzde 72.2 oldu.

Konut satışlarında bir önceki döneme göre en fazla artış yüzde 231 ile Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan bölgesinde gerçekleşti.

Yüksek artış gösteren diğer bölgeler sırasıyla, yüzde 156 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, yüzde 123 ile Şanlıurfa, Diyarbakır, yüzde 119 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari ve yüzde 118 ile İstanbul olarak belirlendi.

2009 yılı ikinci çeyreğinde konut satışlarında bölge düzeyinde geçen yıla ve bir önceki döneme göre aynı kalan veya azalış gösteren bir bölge bulunmuyor.

Konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla artış yüzde 173 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesinde gerçekleşti.

İSTANBUL'DA SATIŞ İKİYE KATLANDI
Yüksek artış gösteren diğer bölgeler yüzde yüzde 147 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis, yüzde 1280 ile Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan, yüzde 104 ile Konya, Karaman, yüzde 102 ile Kocaeli, Düzce, Sakarya, Bolu, Yalova ve yüzde 100 ile İstanbul bölgeleri oldu.

ALINAN ÖNLEMLER ETKİLİ OLDU
Satışların artmasında hükümetin aldığı önlemlerin etkili olduğu belirtiliyor. Hükümet tapu harcını da binde 15’ten binde 5’e düşürmüştü. Bu kapsamda konut, işyeri, arsa ve arazi alım-satımında, binde 5 tapu harcı ödenmişti. Bu uygulama artışta önemli rol oynadı.

Hükümet ayrıca konut sektöründe Mart ayından itibaren üç aylık vergi indirimine gitmişti. Konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğun aşılmasına yardımcı olmak amacıyla yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e çekilmişti. Ancak vergi indirimi önemli bir etki yaratmadı.

Sayfa Yükleniyor...