Konut ve oto satışı yavaşladı, tüketim azaldı

CNBC-e Tüketim Endeksi Kasım ayında yüzde 1.75 geriledi.

Konut ve oto satışı yavaşladı, tüketim azaldı

CNBC-e Tüketim Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1.75 gerileyerek 194.90 düzeyine indi.

Aynı dönemde mevsimsel olarak düzeltilmiş tüketim endeksi ise yüzde 2.90 gerileyerek 130.56 değerini aldı.

Sektörel bazda bakıldığında endeksteki düşüşün temel nedeni öncü sektörlerden konut ve otomobil satışlarındaki gerileme oldu. Kredi faizlerindeki hissedilir yükselme ve otomobil sektörüne yönelik vergi artışları bu gerilemede etkili.

Giyim sektöründe de düşüşler izlendi. Yeni sezonun devam ediyor olması ve giyim fiyatlarındaki güçlü yükselme eğilimi bu gerilemede etkin görünüyor. Buna karşın, gıda, otel, lokanta, eğlence gibi sektörlerde artışlar meydada geldi. Bu artışlarda Kurban Bayramı'nın getirdiği mevsimsel etki de oldu.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Tüm sektörlere yayılmayan ama ağırlıklı olarak konut ve otomobil gibi öncü sektörlerin etkisiyle gerileyen bir endeks izliyoruz. Tüketim endeksi son aylarda inişli çıkışlı bir seyir izlemesine rağmen mevsimsel olarak düzeltilmiş endeks daha net bir iniş trendine girmiş bulunuyor. Endeksin yıllık bazda büyüme oranı önceki çeyreklere göre çok daha düşmüş görünüyor. Veriler yılın son çeyreğinde iç talebin büyümeye verdiği desteğin azaldığına işaret ediyor."

Sayfa Yükleniyor...