Konutta KDV iadesi kalkmıyor

Maliye Bakanlığı, net alanı 150 metre karenin altındaki konut satışlarındaki katma değer vergisi iadesi uygulamasının devam edeceğini açıkladı.

Son günlerde tartışma yaratan konutta KDV iadesinde herhangi bir değişikliğe gidilmiyor.

Konutta KDV iade tartışması, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısındaki sözlerinden sonra gündeme geldi.

Şimşek, 150 metre karenin altındaki konutlarda KDV artışı olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine, ''Bu konuda bir çalışma yürütülüyor. Ancak bu çalışma KDV artışı değil, iade sisteminin gözden geçirilmesine ilişkin bir çalışma'' demişti.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu da hemen ardından konut teslimlerindeki KDV iadesine son verilmesinin konut yapımcılarını ve müteahhitleri zor durumda bırakacağını bildirmişti. Tellioğlu, KDV iadelerinin kaldırılması durumunda, maliyetleri otomatik olarak tüketiciye yansıtacaklarını da dile getirmişti.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu da, yaptıkları açıklamalarda, KDV iade sisteminin kaldırılması halinde, konut fiyatlarının artacağını ve sektörde daralma yaşanacağını ifade etmişlerdi.

Sektör temsilcileri, bu konudaki endişelerini Başbakanlık ve Maliye Bakanlığına da iletti.

TORBA YASAYA GİRMİYOR
Düzenlemenin Başbakanlıkta bulunan ve çeşitli Kanunlarda değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısında yer alması bekleniyordu.

Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri, net alanı 150 metre karenin altındaki konut teslimlerinde KDV iadesinin sona erdirilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Maliyenin, vergisel konularda çeşitli çalışmalar yaptığına dikkati çeken Bakanlık yetkilileri, ''Ancak konut teslimlerindeki KDV iadesinin kaldırılması söz konusu değil'' açıklamasında bulundu.

Konut teslimlerindeki KDV iadesi, 150 metre kare ve altındaki konut satışlarındaki KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi üzerine uygulamaya konulmuştu.

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların, kum, demir, çimento ve diğer inşaat malzemeleri için yüzde 18 KDV ödemesi, buna karşılık 150 metre karenin altındaki konut satışlarında KDV oranının yüzde 1 olarak belirlenmesi, iade uygulamasının yürürlüğe girmesine neden olmuştu. Firmalar, yüzde 17'lik vergi farkını, mahsup yoluyla ya da nakit olarak Maliyeden talep ediyordu.

VERGİYE KARŞILIK GAYRİMENKUL UYGULAMASI SÜRECEK
Bu arada Maliye Bakanlığı, Başbakanlıkta bulunan Torba Kanun Tasarısı ile belediye ve KİT'lerin vergi borçlarının, gayrimenkul yoluyla tahsili uygulamasında süreyi uzatıyor.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda yer verilen ve süresi 31 Aralık 2009 tarihinde sona eren düzenleme, Torba Kanun ile uzatılacak. Bu şekilde KİT'ler, belediyeler ve bağlı ortaklıkların devlete borçlarına karşılık, sahip oldukları gayrimenkuller, Maliye Bakanlığınca satın alınarak, borçlarına sayılacak.

Torba Kanun Tasarısıyla emeklilik fonlarıyla ilgili de yeni düzenlemelere gidilecek.

Sayfa Yükleniyor...