'Kredi faizlerinde büyük artış olmaz'

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yapması bankaların maliyetlerini artırınca kredi faizleri yükseldi.

'Kredi faizlerinde büyük artış olmaz'

Merkez Bankası'nın,,,, mevduat munzam karşılık oranlarını artırmasının ardından bazı bankalar konut, oto ve bireysel kredi faizlerini yükseltti.

Peki kredi faizlerindeki artış devam edecek mi? Artış yüksek oranlı olur mu?

NTV yayınına katılan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray şunları söyledi: "Bankalar kredi faizlerini artırma yolundalar. Faizde bazı ayarlamalara gidilecektir. Çünkü munzam artışı bir miktar maliyet yaratıyor. Mevduatın çoğu 1 ay-1 yıl arasında yoğunlaşmıştır. Bankalar 40 baz puanlık bir maliyet artışıyla karşı karşıya. Şu anda çok büyük bir artış olmaz. Nakit kredilerde açıklanan oran yüzde 1.5'tir ama aylık yüzde 0.70-80 uygulanır. Bu üç-beş baz puan artacaktır.

Bankaların asıl likidite kaynağı Merkez  Bankası'dır. Likiditeyi azaltması ya da çoğaltması halinde bankaların tavrı değişecektir. İpler MB'nin elinde. Cari açığın kontrol altına alınması gerekiyor. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 5-6 olursa, bu iyidir. Bundan yukarısı ciddi risk unsuru taşır. Merkez Bankası, cari açık nedeniyle kurlarda ciddi bir düzeltme olursa enflasyon da fırlar düşüncesiyle hareket ediyor, doğru da yapıyor. 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Kaya Ardıç de şunları kaydetti: "Merkez bankaları partinin en heyecanlı anında bardakları toplar derler. Merkez Bankası eleştiriliyor ama ben buna katılmıyorum. Bugüne kadar gayet başarılı bir politika güttü. Hükümetin de vurguladığı gibi cari açık risk oluşturuyor. İki hedefiniz varsa iki aracınız olacak. Bugüne kadar Merkez Bankası'nın tek hedefi vardı, fiyat istikrarı. Ancak koşullar değşince politikanın da değişmesi doğaldır. Cari açığa karşı finansal piyasalarda istikrara yönelik zorunlu karşılıklar devreye sokuldu. Merkez Bankası bir strateji değişikliğine gitti. İlk başta çelişkili gibi gözüküyor. Sıkılaştırıcı bir politika güdüyorsanız faizi artırmanız gerekiyor. Burada bir çelişki yok. MB bu stratejisin bir ön kabul üzerine oturtuyor. Eğer enflasyonun düşme varsayımı tutarsa önümüzdeki ay yine indirebilir. Bir yandan frene basıyor, bir yandan gaza basıyor.

Bankaların toplam mevduatlarının yüzde 95'i küçük vadeli birimler. Toplanan mevduatın yüzde 10'unu kullanamıyorlar. İster istemez bu kredi faizlerine yansıyacaktır. Bu doğaldır. Konut sektörü ve otomotiv sektörünü de olumsuz etkileyecektir. Konut fiyatları üzerinde etkisi şu anda belirsiz. Konut fiyatları zaten dip düzeyde. Konut fiyatlarının tırmanmaya geçeceği bekleniyordu, bu belki bir artırıcı etki yapabilir."

Sayfa Yükleniyor...