'Kredi hacmi büyümezse, Türkiye büyümez'

Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu, bankaların kredi hacimleri büyüdüğü için Türkiye'nin büyüdüğüne dikkati çekerek, ''Bankaların kredi hacmi büyümezse Türkiye büyümez'' diye konuştu.

'Kredi hacmi büyümezse, Türkiye büyümez'

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Finansbank'ın dijital bankacılık olarak tanımladığı yeni hizmeti ''enpara.com''un tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Yeni Tüketici Kanunu ile birlikte bankaların masraf listesine getirilmesi düşünülen düzenlemeye ilişkin kanunun ne getireceğinin tam olarak bilinmediğini söyledi.

Bankaların kârlarının bankacıların cebine gitmediğini söyleyen Güzeloğlu, şunları kaydetti: ''Keşke gitseydi çok güzel olurdu. Bankaların kârları bankaların sermayelerine eklenir. Bankalar sermayelerini olası krizlerde oluşabilecek batakları karşılayabilmek için tutarlar. Zaten her ülkede düzenleyici kurumlar, Türkiye'de BDDK 'verdiğiniz kredilerin yüzde 12'si kadar minimum sermaye tutacaksınız' der. Demek ki ben yüz lira kredi vereceksem 12 lira sermayemin olması lazım. Peki önümüzdeki sene ben Türkiye'de kredi vermeye devam ediyorsam ve bir 50 lira daha kredi vereceksem bir 6 lira daha sermayeye ihtiyacım var. Birilerinin bana bu 6 lirayı vermesi lazım ki ben bu kredileri verebileyim. Nereden gelecek bu sermaye. Sermaye geçen sene elde ettiğimiz kârın sermayeye eklenmesi sayesinde oldu. Dolayısıyla Türkiye'de devam eden bir bankacılık sistemi görmek istiyorsanız, bankacılık sistemi kâr etmek zorundadır.

Bankacılık sisteminin kredi vermesini istemiyoruz, Türkiye bankalar kredi vermeden de büyür diyebiliyorsan, ki böyle bir şey fiziken mümkün değil, o zaman bankaların karsızlaşmasına göz yumabiliriz ama karsızlaşan bir bankacılık sistemi her zaman ama her zaman ekonomilerin çöküşüne sebep olabilir. Bankalarında şu an baktığınız zaman sermaye getirileri yüzde 12 - 13 - 14'lerde dolaşıyor. Sermayesi yüzde 12 - 13 - 14 olan bir bankacılık sistemi bir sonraki sene ancak yüzde 12 - 13 - 14 daha fazla kredi verebilir.''

Türkiye'nin yüzde 8 büyüdüğü bir dönemde bankaların kredi hacimlerinin yüzde 30 - 35 büyüdüğünü anımsatan Güzeloğlu, ''Türkiye büyüdüğü için bankaların kredi hacimleri büyümüyor, bankaların kredi hacimleri büyüdüğü için Türkiye büyüyor. Bankaların kredi hacimleri büyümezse Türkiye büyümez. Bankaların kredi hacimlerinin büyümesi için de bankaların kar etmesi lazım. Dolayısıyla bankaların karlılığını aşağıya çekerseniz, sırasıyla bankalar kredi veremez hale gelir, kredi veremez hale gelince de ekonomi küçülür. Bu kadar basit. Bu aslında anlaşılmıyor değil. Gayet de iyi biliniyor. Ekonomide bankaların karlılığını sorgulamak kalbin atışını sorgulamak gibidir, 'ya bu kalp de çok atıyor biraz az atsın' demek gibi'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...