Krediler 6 ayda yüzde 17 artı

Toplam krediler bu yıl yüzde 16.8 artışla 625.3 milyar TL'ye ulaştı. Yeni önlem beklentisi korunuyor.

Krediler 6 ayda yüzde 17 artı

Bankacılık sektöründe toplam kredilerin 1 Temmuz'da geçen yıl sonuna göre yüzde 16.8 artışla 625.3 milyar liraya ulaşmasının ardından analistler, yıl sonu için hedeflenen yüzde 25 büyüme sınırında kalınabilmesi için TCMB dışında kalan finansal otoritelerin yeni önlemler alması gerektiğini söylüyorlar.

Bankacılık sektörü kredi toplamı 1 Temmuz'da geçen yıl sonuna göre yüzde 16.8, yıllık bazda ise yüzde 35.8 artışla 625.3 milyar lira oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık verilerine göre, 24 Haziran haftasında 619.5 milyar lira olan kredilere göre haftalık bazda artış oranı ise yüzde 0.93 olarak gerçekleşti. Krediler 2010 sonunda 535.3 milyar lira seviyesindeydi.

BDDK verilerine göre, tüketici kredileri 1 Temmuz haftasında geçen yıl sonuna göre yüzde 21.1, yıllık bazda da yüzde 43.5 artışla 156.3 milyar liraya çıktı.

Aynı tarihte konut kredileri geçen yıl sonuna göre yüzde 16.6, yıllık bazda yüzde 36 artışla 70.89 milyar liraya çıkarken, ihtiyaç kredileri ise geçen yıl sonuna göre yüzde 28.7, bir yıl önce aynı döneme göre ise yüzde 30.3 artışla 58.99 milyar liraya yükseldi.

Verileri değerlendiren Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, yılbaşından bu yana kredilerdeki artış oranının yüzde 17 olduğunu belirterek, açıklanan verilerin, son 4 aydır kredilerde görülen tablonun aynen korunduğunu gösterdiğini ifade etti.

Cömert, yayımladığı notta, "Mevcut veriler bize yeni bir bilgi vermiyor. Önceki haftalarda da belirttiğimiz gibi, sadece munzam artışları ile arzu edilen yüzde 20-25 kredi büyümesine düşülmesi mümkün görünmüyor. Bu nedenle TCMB dışı finansal otoritelerden de yeni önlemler gelmesini bekliyoruz. Cari açık kaygılarına bağlı olarak TL üzerindeki baskının da sürmesini bekliyoruz" dedi.

Geçen hafta Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı toplantıya ilişkin yayımladığı sunumda da,son iki çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 3.6 ve 1.4 arttıktan sonra, GSYH'nin çeyreklik bazda yavaşlamaya devam etmesi ve ikinci çeyrekte yatay seyretmesi beklendiği belirtilerek "İç talepteki yavaşlama TCMB tarafından daha fazla sıkılaştırmaya duyulan ihtiyacı azalttı.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ da, TCMB'nin yeni baz aldığı, 2011'deki 4 haftalık yıllıklandırılmış tüketici kredilerinin, 2006-2010 arası ortalama kredi büyümesinin üzerinde olduğunu belirterek, bunun da BDDK tarafından tüketici kredileri ile ilgili yeni önlemlerin alınabileceği sinyalini verdiğini söyledi.

Bugün sabah açıklanan verilere göre yılın ilk 5 ayında 37.27 milyar dolara, 12 aylık olarak 68 milyar dolara ulaşan cari açık yıl sonunda 70 milyar dolarlı rakamlara doğru giderken, analistler yılsonunda GSYH'nin yüzde 9'una ulaşması olası cari açığın TL üzerinde baskı kurmaya devam edeceğinin göstergesi olduğunu söylediler.

Sayfa Yükleniyor...