Kriz Avrupa futbolunu teğet geçti

Avrupa futbol pazarının toplam büyüklüğü 1 milyar Euro artışla, 14.6 milyar Euro'ya çıktı. En yüksek kazancı 2.4 milyar Euro ile İngiltere Premier Ligi kulüpleri elde etti.

Kriz Avrupa futbolunu teğet geçti

Avrupa futbol pazarının toplam geliri 2007/2008 sezonunda krize meydan okuyarak büyümeye devam etti.

Dünyanın önde gelen danışmanlık kuruluşlarından Deloitte’un hazırladığı Yıllık Futbol Finansmanı Araştırması’nın sonuçlarına göre Avrupa futbol pazarı 1 milyar Euro düzeyinde gelir artışıyla 14.6 milyar Euro’ya ulaştı. Bu artış, büyük oranda Avrupa’nın beş büyük liginin gelirlerindeki 700 milyon Euro’luk artış ve UEFA Euro 2008 karşılaşmalarından elde edilen gelire bağlı olarak gerçekleşti.

Beş büyük Avrupa liginin toplam cirosu 7.7 milyar Euro’yu buldu. Avrupa’nın ilk beş büyük ligini İngiltere’nin Premier, Fransa’nın Lig 1, Almanya’nın Bundesliga, İspanya’nın La Liga ve İtalya’nın Serie A ligleri oluşturuyor.

Futbol gelirlerinde dünya lideri olan İngiliz Premier Ligi, son televizyon anlaşmalarıyla geçen yıl en yüksek geliri elde eden lig oldu. İngiliz Premier Ligi, 2007/2008 sezonunda 2.4 milyar Euro gelir elde ederek Sterlin bazında yüzde 26 gelir artışı sağladı.

İtalya Serie A ligi gelirini en hızlı artıran Avrupa ligi konumunda bulunuyor. Geçen sezonda Serie A takımları gelirlerini 357 milyon Euro (yüzde 34) artırıp sezonu 1.4 milyar Euro ciro ile kapadılar. Bu artışın yaklaşık üçte ikisi lige geri dönen Juventus’tan, 120 milyon Euro’luk kısmı ise diğer kulüplerin yeni televizyon anlaşmalarından kaynaklandı.

2007/2008 sezonunda İspanya La Liga’da yer alan futbol kulüpleri, 112 milyon (yüzde 8) Euro’luk bir gelir artışı elde ederken, toplam ciroları 1,4 milyar Euro oldu. Bu artışa en büyük katkıyı 2007/2008 sezonunda en yüksek geliri elde eden Real Madrid ile üçüncü en yüksek gelir elde eden kulüp olan Barcelona yaptı. Almanya’nın Bundesliga’sı ise 59 milyon Euro ile %4 gibi bir gelir artışı elde etti.

TRANSFER ÜCRETLERİ DE ARTTI
Avrupa’nın önde gelen beş büyük liginde futbolcu ücretleri de önemli oranda arttı. Beş büyük ligin takımlarının futbolcu ücretleri 588 milyon Euro (yüzde 14) artarak toplam 4,8 milyar Euro’ya ulaştı.

Beş büyük ligin içinde yer alan İtalya Serie A’da futbolcuların ücretleri ise 250 milyon Euro (yüzde 35) artarak 972 milyon Euro’ya ulaştı. Büyükler içinde en düşük gelir artışına sahip olan Fransız Ligue 1’in futbolcu ücretleri 84 milyon Euro arttı.

Almanya’nın Bundesliga’sında ise ücret artışı ortalama yüzde 17 ile sınırlı kaldı. Bundesliga’nın ücret maliyetleri 725 milyon Euro olarak gerçekleşti.

İspanyol La Liga’daki gelir artışının yüzde 47’si Real Madrid ve Barcelona’dan geldi. Bu ligde, futbolcu ücretleri de yüzde 8 oranında artarak 900 milyon Euro’ya ulaştı.

Uzmanlar, ekonomideki gerileme nedeniyle futbol gelirlerinin bir miktar yavaşlayarak da olsa 2008/2009 sezonunda da artmaya devam etmesini bekliyor.

Sayfa Yükleniyor...