Kriz bursları kestirdi

İspanyol hükümeti, ekonomik kriz nedeniyle Erasmus öğrencilerine verilen bursların kesilmesine karar verdi. Değişim programı kapsamında Türkiye’ye her yıl 200 öğrenci geliyordu.

Kriz bursları kestirdi

İspanya Eğitim Bakanlığı, Erasmus programına katılıp yurt dışında okuyan öğrencilere verilen burslarda ciddi kesinti yapma kararı aldı.

Erasmus öğrencilerine Eğitim Bakanlığı tarafından verilen aylık 100 ila 180 Euro yardımın, sadece genel burs alan öğrencileri kapsayacağı açıklandı.

Endülüs bölgesinden Erasmus'a katılan öğrencilerin yüzde 68,5'inin, İspanya'nın önemli üniversitelerinden olan Madrid Complutense Üniversitesi'nden bu programa katılan öğrencilerin de yüzde 80'inin artık Eğitim Bakanlığı bursundan yararlanamayacağı belirtiliyor.

Eğitim Bakanlığı, 2011 yılında Erasmus programı için 62,7 milyon Euro’luk bütçe ayırırken, bu bütçenin 2013 yılında yüzde 71 azaltılarak 16 milyon Euro’ya düşmesi dikkati çekti. 2014 için ise 18 milyon Euro’luk bütçenin öngörüldüğü ifade edildi.

Erasmus programına katılan öğrencilere AB Komisyonu'ndan aylık ortalama 133 Euro yardım yapılırken, Eğitim Bakanlığı dışında İspanya'da özerk yönetimlerin de yardımları bulunuyordu.

Ancak ekonomik krizden dolayı Madrid özerk yönetimi bu yardımı tamamen kaldırma kararı alırken, Katalonya, Endülüs gibi diğer özerk yönetimler ise öğrencilere yaptıkları ekonomik yardımları azalttılar.

Bu arada, Erasmus programına en fazla katılım İspanyol öğrencilerden olurken, 2011-2012 dönemi itibariyle yaklaşık 40 bin İspanyol öğrencinin bu programdan faydalandığı belirtiliyor.

'PARASIZ KALDIK'
İspanyol hükümetinin bursları kesme kararına tepki göstermek için internetteki sosyal paylaşım sitelerinde başlatılan kampanyalara kısa sürede 115 binden fazla İspanyol Erasmus öğrencisi katıldı.

Yaşadıkları kentlerdeki ev kiralarının ve yaşamın pahalılığından yakınan öğrenciler, ''Parasız kaldık'' şeklinde mesajlar yolladılar.

Erasmus programıyla yılda 200 kadar İspanyol öğrenci Türkiye'ye geliyor.

Sayfa Yükleniyor...