'Kriz kahini' bu kez iyimser

Kötümser öngörüleriyle tanınan ünlü ekonomist Roubini, bu kez olumlu açıklamalarıyla dikkat çekti.

'Kriz kahini' bu kez iyimser

'Kriz kahini' olarak nitelendirilen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Euro Bölgesi'nde finansal koşulların yazdan bu yana ciddi şekilde iyileştiğini belirtti.

Roubini, yaz aylarında Alman politika belirleyicilerin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışını açık bir şekilde tartışmasıyla risklerin zirve yaptığını hatırlattı.

Reuters için bir makale kaleme alan Roubini, "Avrupa Merkez Bankası yeni tahvil alım programını açıkladığında, Euro Bölgesi çöküş riskiyle karşı karşıyaydı" diye yazdı.

Roubini, Avrupa Merkez Bankası'nın yeni tahvil alım programının, parçalanma riskinin azaltılmasında inanılmaz bir şekilde başarılı olduğunu belirtti.

Ünlü ekonomist, kalıcı kurtarma fonu ESM'nin başarılı bir şekilde işlevsel hale getirilmesinin de Euro Bölgesi'ndeki risklerin azalmasında rol oynadığını kaydetti. Euro Bölgesi'nin mali birlik ve finansal entegrasyon adımlarının önemine de dikkat çeken Roubini, liderlerin, para birliğinin başka türlü mümkün olmadığını anladığını belirtti.

Ünlü ekonomist, olumlu gidişata rağmen, 2013'te Euro Bölgesi'nin sorunlu ülkelerinde durgunluğun süreceğini öngördü. Hatta Roubini, durgunluğun çekirdek ülkelere de yayılacağı uyarısında bulundu. Yunanistan'ın bu yıl Eurodan çıkma riskinin azaldığını belirten Roubini, yine de bu olasılığın yüzde 50'ye yakın olduğunu kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...