'Kriz kahini' dünyanın falına baktı

Krizi önceden gören ekonomist Nouriel Roubini'ye göre, dünya ekonomisi bu yılı yüzde 1.9 daralmayla kapatacak. Gelişmiş ülkelerdeki işsizlik oranı yüzde 10'un üzerine çıkacak.

'Kriz kahini' dünyanın falına baktı

Küresel krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu ABD’li New York Üniversitesi iktisat profesörü Nouriel Roubini, Forbes dergisindeki makalesinde dünya ekonomisinin falına baktı.

Yılın ilk çeyreğinin tamamlanmasıyla küresel daralmanın hızının yavaşladığına dikkat çeken Roubini, buna rağmen G7 ülkelerinin 2009'da küçülmeye devam edeceğini belirtti.

Roubini dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 1.9 daralacağını öngördü. Bu tahmin IMF'nin yüzde 1.3'lük küçülme beklentisinin de üzerinde bulunuyor.

EN BÜYÜK DARBE AVRUPA VE JAPONYA'YA
Roubini'ye göre gelişmiş ekonomilerdeki daralma  yüzde 4'le daha derin yaşanacak. En keskin düşüş ise Japonya ve Euro Bölgesi'nde görülecek.

ABD'de GSYİH'nin küçülmeye devam edeceğini belirten Roubini, bu yıl tüm çeyreklerde daralma olacağını kaydetti. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinde de önceki yıllara göre keskin düşüşler meydana gelecek.

Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika ve Venezüella gibi Latin Amerika ekonomileri de eksi büyümenin görüleceği ülkeler olacak.

Rusya'da yüzde 5'lik bir daralma bekleyen Roubini, özellikle Baltık ülkelerinde çift haneli küçülme riskinin bulunduğunu ifade etti.

ÇİN'DE BÜYÜME YÜZDE 5.5'E İNECEK
Asya'da da tablo değişmeyecek. Hâlâ pozitif büyümenin görüldüğü nadir ülkelerden Çin'in GSYH büyümesi yüzde 5.5'e gerileyecek. Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.1'le 1992'den bu yana en düşük büyümeyi gerçekleştirmişti.

Asya kaplanları olarak adlandırılan Singapur, Tayvan, Güney Kore ve Hong Kong ise resesyon deneyimini yaşayacak ülkeler arasında.

GELİŞMİŞLERDE İŞSİZLİK YÜZDE 10'U AŞACAK
Roubini'ye göre işsizlik artmaya devam edecek. Gelişmiş ülkelerdeki işsizlik oranı 2010'a kadar çift haneye ulaşacak. ABD'de yüzde 8.5 olan işsizlik oranı 2009 ortasında yüzde 10'u aşacak.

Roubini, petrol fiyatlarının 2009'da 40 dolar civarında seyretmesini bekliyor.

Sayfa Yükleniyor...