Kriz vurdu, kral ve başbakanın maaşı dondu

Hükümet, kriz nedeniyle, ülke tarihinde ilk kez kral ve Başbakan Zapatero'nun maaşlarını dondurdu.

Kriz vurdu, kral ve başbakanın maaşı dondu

İspanya'da Zapatero hükümetinin, ekonomik krize karşı aldığı önlemler kapsamında ülke tarihinde ilk kez, Kraliyet Ailesi'nin bütçesi dondurulurken, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, bakanlar ve üst düzey yargı organları için de aynı uygulama yapıldı.

Hükümetin meclise sunduğu 2010 yılının genel bütçesine göre, parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da ilk kez Kraliyet Ailesi'nin yıllık bütçesinin dondurulması dikkati çekti. 2008'de yüzde 4,5, 2009'da yüzde 2,7 oranında artış alan Kraliyet Ailesi, 2010 yılında 2009'da olduğu gibi yıllık 8,9 milyon Euro'luk bütçeye sahip olacak.

Bu arada, 2010 bütçesinde Başbakan Zapatero ve bakanların maaşlarının üçüncü kez dondurulduğu görüldü. 2008 yılından bu yana aylık 7 bin 665 bin Euro olmak üzere yıllık 91 bin 982 Euro maaş alan Zapatero'nun 2010 yılında da aynı maaşı alması öngörülüyor. Maaş dondurma uygulaması, bakanlar, devletin üst düzey temsilcileri ve Anayasa Mahkemesi Başkanı ile Yüksek Mahkeme Başkanı gibi üst düzey yargı organları için de geçerli olacak. Hükümet ayrıca, meclis ve senatonun harcamalarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 5 oranında kısıtlama yaptı.

İspanya'da eski başbakanlara bağlanan yıllık 90 bin Euro yıllık maaş uygulamasına devam edilirken, Leopoldo Calvo Sotelo'nun yaşamını yitirmesinden ötürü bu maaşın sadece Adolfo Suarez, Felipe Gonzalez ve Jose Maria Aznar'a verilmeye devam edileceği bildirildi.

Zapatero hükümeti, ana muhalefetteki Halk Partisi'nin (PP) red oyu kullanacağını açıklaması nedeniyle 2010 bütçesinin parlamentodan sorunsuz geçmesi için küçük partiler ile sıkı pazarlık yapıyor.

Sayfa Yükleniyor...