Krizde 42 bin sendikalı işsiz kaldı

Küresel ekonomik krizin olumsuz etkisiyle yaklaşık 42 bin sendikalı işçi işini kaybetti.

Krizde 42 bin sendikalı işsiz kaldı

Ekonomik krizin ardından yaşanan işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamaları, sendikal örgütlenmenin olduğu iş yerlerinde etkisini gösterdi.

Türk-İş'in oluşturduğu ''Krize Karşı Emek Masası''na gelen bilgiler, işten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamalarının otomotiv-metal, çimento-seramik, tekstil ve gemi yapımı sektörlerinde yoğunlaştığını gösteriyor.

Konfederasyona bağlı sendikaların Krize Karşı Emek Masası'na ilettiği verilere göre, geçen ay, otomotiv-metal sektöründe örgütlü olan Türk Metal'in 4 bin 208 üyesi işten çıkarıldı, bin 150 üyesine ücretsiz izin verildi.

Çimento-seramik sektöründe de Çimse-İş üyesi bin 233 işçinin iş akdi feshedildi, 2 bin 217 işçi ücretsiz izne çıkarıldı.

Öte yandan, Şubat ayında Genel Maden-İş'e üye 207, Ağaç-İş'e üye 59, TEKSİF'e üye 29, Tekgıda-İş'e üye 23, TÜMTİS'e üye 6 ve Türk Harb-İş'e üye 1 kişi işini kaybetti. Geçen ay toplamda 5 bin 766 Türk-İş üyesi işten çıkarıldı, 4 bin 139 kişi de ücretsiz izne ayrıldı.

Son 5 aylık döneme bıkıldığında ise Türk-İş'in çeşitli sektörlerden yaklaşık 35 bin üyesi işten çıkarıldı. Aynı dönemde, konfederasyon üyesi yaklaşık 12 bin işçiye ücretsiz, 19 bin işçiye de yarım ücretli izin verildi.

Bu dönemde de en çok üyesi işten çıkarılan sendika Türk Metal oldu. Sendikanın son 5 ayda işten çıkarılan üye sayısı 19 bin 693'ü buldu.

Sayfa Yükleniyor...